NOVI UDARAC FRANCUSKOM PREDSJEDNIKU

Tužitelj, vjerni Sarkozyjev prijatelj, optužen za prisluškivanje novinara

U nastavku afere s prisluškivanjem novinara francuskog Le Mondea još jedan visoki državni službenik, navodno jako dobar prijatelj predsjednika Nicolasa Sarkozyja, stavljen je pod istragu zbog radnji koje Le Monde karakterizira kao "praktički špijunažu"

U nastavku afere s prisluškivanjem novinara francuskog Le Mondea još jedan visoki državni službenik, navodno jako dobar prijatelj predsjednika Nicolasa Sarkozyja , stavljen je pod istragu zbog radnji koje Le Monde karakterizira kao “praktički špijunažu”. Philippe Courroye, tužitelj u pariškom predgrađu Nanterre, potvrdio je, naime, da je predmet istrage o “protuzakonitom prikupljanju privatnih podataka pomoću ilegalnih sredstava” i “kršenja povjerljivosti izvora”.

Time se nastavlja skandal vezan uz najbogatiju Francuskinju Lilliane Bettencourt koji je francuski politički vrh gurnuo u aferu sa špijuniranjem novinara. Vrlo nezgodno za Sarkozyja, sve se događa uoči novih predsjedničkih izbora na kojima je konzervativni kandidat.

Snimljeni razgovori

Podsjetimo, slučaj nasljednice kozmetičkog imperija L’Oreal, milijarderke Bettencourt, počeo je kao obiteljska drama: kći Françoise optužila je fotografa i “prijatelja” svoje 89-godišnje majke za manipulaciju i iskorištavanje jer mu je dala poklone u vrijednosti od milijardu dolara. U sve se potom upleo batler koji je, pokazalo se, snimao svoju gazdaricu. Njegovi “rekorderi” uhvatili su, na nesreću političkog vrha, i razgovore koji su rezultirali optužbama da je bogatašica u zamjenu za “oslobađanje od poreza” izdašno financirala kampanju Nicolasa Sarkozyja i njegova UMP-a. Prvo je pala glava Erica Woertha, Sarkozyjeva ministra rada koji je, da stvar bude neugodnija, u to vrijeme vodio veliku javnu kampanju protiv utajivača poreza. Na snimkama je tražio lukrativni posao Bettencourtine financijske savjetnice za svoju suprugu. Potom se na sceni pojavila Bettencourtina knjigovotkinja koja je ustvrdila da su francuski konezervativni političari redovito primali šuškave omotnice od vremešne bogatašice, među kojima i za Sarkozyjevu kampanju. Ova je žena čak izjavila da je Sarkozy prije predsjedničke funkcije često posjećivao L’Orealovu nasljenicu i uzimao od nje mito, no potom je tu izjavu povukla. Kasnije je izjavila da se demantirala pod pritiskom policije.

I Sarkozy i Woerth oštro su odbijali optužbe, no Woerthu nije bilo spasa. Dao je ostavku. U međuvremenu je taj skandal izrodio novi. Le Mondeov novinar Gérard Davet izvještavao je o slučaju iznoseći mnoge osjetljive detalje. Uskoro je objavljeno kako je njegov telefon prisluškivala tajna služba da bi otkrila otkud mu “cure” podaci iz istrage. Le Monde je pokrenuo hajku ističući kako zakon brani prisluškivanje osim u slučajevima kad su ugroženi interesi države.

Zviždač otpušten

Osim toga, Davetov izvor, jedan službenik u ministarstvu, otpušten je zbog afere.

Koriste li se tajne službe za praćenje i opstrukciju novinara u njihovu radu u Francuskoj kad su im na meti političke elite? U posljednjih deset godina francuske službe dramatično su povećale korištenje te metode istraživanja, no vlasti tvrde da to nije zbog političkih ciljeva.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:30