SAVEZNICI ZABRINUTI

Turski ministar obrane: ‘Turska je i dalje odani saveznik Zapada‘

SAD je 2019. sankcionirao Tursku uklonivši ju iz programa nabavke borbenih zrakoplova F-35

Yasar Guler

 Arda Kucukkaya/Anadolu Via Afp

Turska je u potpunosti predana svojim obavezama unutar NATO saveza, naglasio je njezin ministar obrane u ponedjeljak Reutersu, u vrijeme sve veće zabrinutosti saveznika da se ta zemlja okreće od Zapada.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan prošli je mjesec objavio da želi Tursku u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), političkom, ekonomskom i sigurnosnom savezu koji su Kina, Rusija i srednjoazijske zemlje pokrenule 2001. kao protutežu zapadnim savezima.

Ministar obrane Yasar Guler u pisanom odgovoru na upit Reutersa istaknuo je da Tursku članstvo u NATO-u ne sprječava u razvijanju odnosa sa SCO-om.

„Osim toga, naš je prioritet ispunjavati naše obaveze u NATO-u kao važan saveznik i jačati solidarnost s našim saveznicima. Naš fokus treba biti na pripremljenosti, odlučnosti i snazi NATO-a”.

Ankara je zainteresirana i za članstvo u organizaciji BRICS te održava prijateljske odnose s Rusijom, posebno na području energetike, turizma i obrane, što je zabrinulo zapadne saveznike.

Ankara ponavlja kako i dalje ostaje vjerna članica NATO-a.

SAD je 2019. sankcionirao Tursku uklonivši ju iz programa nabavke borbenih zrakoplova F-35 jer je nabavila ruski sustav protuzračne obrane S-400.

Ankara je od tada pokušavala dogovoriti nabavku 40 borbenih zrakoplova Block-79 F-16, što je Washington odobrio nakon što je Turska pristala na članstvo Švedske u NATO savezu.

Guler je rekao kako nabavka zrakoplova teče po planu te da se nastavljaju razgovori o ponovnom pokušaju nabavke aviona F-35.

Dodao je da Turska želi od Njemačke, Britanije i Španjolske kupiti i 40 zrakoplova Eurofighter Typhoon, no da to pitanje stoji na mjestu, iako se Ankara nada pozitivnom odgovoru saveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 16:47