LETI, LETI, LETI...

TURISTI, UPOZORENI STE! Smrtna kazna za puštanje nebeskih lampiona u Tajlandu

 John Shedrick/Flickr / John Shedrick/Flickr

BANGKOK - Turisti koji upravo borave u Tajlandu upozoreni su da na praznik Loy Karthong niti slučajno ne puštaju nebeske lampione u blizini aerodroma. Svi prekršitelji ne samo da će završiti u zatvoru, već mogu biti osuđeni i na smrtnu kaznu, upozoravaju vojne vlasti.

Ekstremne kazne za naizgled bezazleno puštanje lampiona u zrak proizašle su iz opasnosti koju takvi lampioni predstavljaju za zračni promet. Također, lampioni mogu izazvati požare, ozljede i veliku financijsku štetu u gusto naseljenom Bangkoku te drugim gradovima u Tajlandu.

Popularni Loy Krathong započeo je u srijedu silaskom milijuna Tajlanđana i turista do obala rijeka, jezera i mora da u njih porinu mala plovila natovarena mirisima, svijećama i slatkišima, a sve kako bi s brodićem odagnali i lošu sreću.

Osim puštanja brodova, sretnim se smatra i puštanje papirnatih lampiona. Mnogi ovaj običaj doživljavaju romantičnim, no prijašnjih je godina bilo mnoštvo nesreća uzrokovanih lampionima i vatrometima koji su također sastavni dio festivala.

'Puštanje papirnatih lampiona u blizini zračnih luka može biti vrlo opasno po zračni promet i, kao takvo, predstavlja kazneno djelo', objašnjava policijski časnik Amnuay Nimmano. 'Svi oni koji prekrše zakon bit će procesuirani i mogu dobiti doživotnu kaznu ili biti osuđeni na smrt.'

Neki zračni prijevoznici otkazali su letove za Tajland u vrijeme festivala, a gradske su vlasti na ulice Bangkoka poslale dodatnih 2.000 policajaca kako bi pazili na red i provodili zabranu lampiona i vatrometa u većem djelu grada.

Iako je festival vrlo popularan, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među turistima, premijer Tajlanda ne namjerava obilježiti ovaj praznik. Prayuth Chan-ocha na vlast je došao vojnim udarom prije šest mjeseci, a u međuvremenu je potaknuo održavanje brojnih festivala koji za cilj imaju povećati moral stanovništva.

Kaže kako on, osobno, nema potrebe obilježavati Loy Krathong, jer je savršeno sretan pa nema potrebe puštati brodiće i lampione kako bi otjerao tugu i nesreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:25