GAF

TRUMP SE OSRAMOTIO U INTERVJUU Hvalio predsjednika Jacksona jer je bio 'ljut zbog Građanskog rata', iako je on umro 16 godina prije početka tog rata

 Carlo Allegri / REUTERS

Malo je reći da je prvih 100 dana predsjednika Trumpa bilo katastrofa. Podrška građana je na rekordno niskim rezinama, obećanja o reformi zdravstva ili gradnji zida prema Meksiku ispala su lažna, fronte sukoba su otvorene od nepoćudnih novinara pa do stranih država, a čini se da je jedina stvar do koje je Trumpu zaista stalo - vlastiti imidž.

Tako je u nedavnom intervjuu Trump hvalio bivšeg predsjednika Andrewa Jacksona, robovlasnika na čelu kampanje za istrebljenje indijanskih plemena, prilikom čega je spomenuo da je Jackson bio "jako ljut zbog Građanskog rata u SAD-u".

Osim što ima upitan ukus kad je u pitanju biranje uzora, Trump je pokazao i da nema pojma o povijesti države kojoj je predsjednik. Naime, Američki građanski rat počeo je 1861. godine, završio 1865., a predsjednik Jackson je preminuo 1845. godine. Lijepih 15, skoro 16 godina prije nego je mogao biti "ljut zbog Građanskog rata".

Kad mu je skrenuta pozornost na činjenicu da se opet našao u temama o kojima je njegovo znanje oskudno (riječ o prilično širokom spektru sudeći prema njegovim dosadašnjim izjavama), Trump se nemušto pokušao obraniti postom na Twitteru u kojem tvrdi da je "Jackson 16 godina ranije predvidio Građanski rat i zbog toga je bio ljut".

On to sigurno ne bi dozvolio - završio je Trump svoju lekciju iz povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:22