OPTUŽUJE SIRIJU, IRAN I RUSIJU

TRUMP PRIPREMA ODMAZDU ZA KEMIJSKI NAPAD 'Do kraja dana donijet ćemo neke velike odluke. Tko god da je odgovoran, a možda je to i Putin, platit će'

 
 REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je u ponedjeljak kako će njegova administracija tijekom sljedećih 24 do 48 sati donijeti 'velike odluke' koje će predstavljati reakciju na navodne napade bojnim otrovima proteklog vikenda u Siriji, do kojih je došlo u Dumi, posljednjem uporištu pobunjenika protiv Asadova režima u istočnoj Guti, u okolici Damaska.

- Vrlo smo zabrinuti što se takva stvar može dogoditi. Ovdje se radi o čovječnosti, i takvo što je nedopustivo, kazao je novinarima Trump uoči sastanka kabineta, napominjući da će odluku vjerojatno donijeti 'do kraja dana'.

Američki dužnosnici kazali su u nedjelju kako još važu opcije za odgovor nakon što je nekoliko desetaka ljudi izgubilo živote u napadu na Dumu. Ministar obrane James Mattis kazao je da nije isključeno da Amerika poduzme zračne napade u znak odmazde.

Na pitanje smatra li ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za navodni napad, Trump je u ponedjeljak odgovorio: 'Moguće je da je odgovoran, moguće je. I ako jest, bit će mu jako jako teško. Svi koji su s tim povezani platit će visoku cijenu. I on i svi', rekao je Trump.

On je u nedjelju putem Twittera također poručio da će odgovorni za napad 'platiti visoku cijenu', bez obzira je li za njega odgovorna Sirija, Rusija ili Iran.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako su ruski humanitarni radnici posjetili napadnuto područje i kako nisu našli dokaze da je korišteno kemijsko oružje.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zanijekao je da je izveo takav napad na pobunjenike u Dumi koji su potpuno opkoljeni i ustvrdio da pobunjenici pred potpunim porazom pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti, a Rusija i Iran tvrde da su vijesti o napadu kemijskim oružjem laži kojima se opravdava vojna akcija protiv sirijske vlade.

Inače, Rusija je glavni sirijski saveznik i već godinama čuva leđa sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu. Prije pet godina bili su posrednici između SAD-a i Asada prilikom potpisivanja Konvencije o kemijskom oružju i upravo zato Rusiju drže odgovornom jer je dopustila Asadu da ga zadrži i koristi.

Trumpovi komentari o kemijskom napadu došli su u isto vrijeme dok se Vijeće sigurnosti UN-a priprema za hitni sastanak o toj temi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:25