IZNENADNA ODLUKA

Trump na televiziji čuo da Amerika daje 200 milijuna dolara za obnovu Sirije, odmah naredio zamrzavanje tog novca

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u petak je "zamrznuo" više od 200 milijuna dolara namijenjenih za obnovu i oporavak Sirije, a uslijed njegovih najava što skorijeg povlačenja američke vojske iz dugotrajnih sukoba u toj zemlji, piše The Wall Street Journal pozivajući se na izjave dužnosnika.

Trump je zatražio zamrzavanje sredstava nakon što je pročitao medijski izvještaj u kojem stoji da se Washington nedavno obvezao isplatiti dodatnih 200 milijuna dolara za podršku početnim naporima za obnovu Sirije, piše list.

Kako navode, ta odluka je u skladu s Trumpovom izjavom od četvrtka u kojoj je kazao da će se SAD povući iz Sirije.

Trump, koji provodi uskrsne praznike na svome imanju u Palm Beachu u Floridi, u četvrtak je u govoru u Richfieldu u Ohiju otkrio svoju želju da povuče američke snage iz Sirije i preda sigurnost te države u ruke regionalnih država.

Istaknuo je da na temelju pobjede nad militantima Islamske države zaključuje da će Sjedinjene Države "napustiti Siriju veoma brzo".

"Neka se sad o tome brinu drugi ljudi. Vrlo skoro mi odlazimo. Vratit ćemo našu državu gdje i pripadamo, gdje želimo biti", rekao je američki čelnik.

Dužnosnici američke vlade koji su govorili za Reuters pod uvjetom anonimnosti ističu kako Trumpov govor reflektira njegove razgovore sa savjetnicima. On se pita zašto bi američke snage trebale ostati u Siriji sad kad su militanti pred potpunim porazom.

Dodatnu pomoć od 200 milijuna dolara obećao je američki državni tajnik na odlasku Rex Tillerson u veljači u Kuvajtu na sastanku globalne koalicije protiv tzv. Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:03