RAT OKO ABORTUSA

TREĆI ČOVJEK SAD-A DAO OSTAVKU ZBOG PRAVA NA POBAČAJ Lider konzervativaca odstupio pod pritiskom stranačkih jastrebova

Sve glasniji desničari Republikanske stranke već se mjesecima bore da se ukine financiranje neprofitne organizacije koja pomaže ženama pri pobačaju, te prijete blokadom vlade
 AFP

Krajem listopada John Boehner će odstupiti sa čela Predstavničkog doma američkog Kongresa i dati ostavku na svoje mjesto kongresmena zbog pritiska desnog krila svoje Republikanske stranke.

Boehner je danas najavio svoj odlazak s jednog od najmoćnijih položaja u hijerarhiji vlasti SAD-a, na kojem je od 2011. godine, kao i iz Kongresa u kojem sjedi od 1990.

Svemu je kumovala užarena politička bitka oko državnog financiranja neprofitne organizacije Planned Parenthood koja pomaže poglavito ženama u liječenju od raka, HIV-a, te u pružanju pomoći kod kontracepcije i pobačaja. Sve glasniji desničari Republikanske stranke već se mjesecima bore da se ukine financiranje te organizacije i prijete da će blokirati rad vlasti ukoliko ne bude po njihovoj volji, a poznato je da Republikanci imaju većinu u Kongresu.

Štoviše, Republikanci u Senatu guraju zakon po kojem bi svi pobačaji nakon 20 tjedana trudnoće bili nezakoniti, te žele da se zakonski ukine savezna potpora organizaciji Planned Parenthood.

Boehner je na čelu Predstavničkog doma pokušavao pronaći rješenje kako bi vlada funkcionirala bez blokade do kraja godine, ali "jastrebovi" iz njegovih konzervativnih redova rekli su da neće glasati za zakon koji ne lišava organizaciju Planned Parenthood sredstava za rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:09