UBOJSTVO IZ NEHAJA

TRAŽE MILIJUN EURA PO ŽRTVI Obitelji stradalih na letu MH17 tuže Ukrajinu

Zbog nezatvaranja svog zračnog prostora Ukrajina je odgovorna za štetu nastalu u rušenju zrakoplova Malaysia Airlinesa, tvrdi profesor zrakoplovnog prava Elmar Giemull
Donjeck, 200714.Ukrajina, jedno od mjesta gdje su pali ostaci putnickog malezijskog aviona. 36 cetvornih kilometara je oznaceno kao moguce mjesto pada aviona dobrovoljci i sluzbe pretrazuju polja. Samo na ovoj lokaciji pronadeno je vise od 50 tijela.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

BERLIN - Obitelji putnika stradalih u rušenju zrakoplova Malaysia Airlinesa nad Ukrajinom namjeravaju tužiti tu državu i njezina predsjednika zbog ubojstva iz nehaja u 298 slučajeva, objavili su njihovi odvjetnici u nedjelju.

Profesor zrakoplovnog prava Elmar Giemulla, koji predstavlja tri obitelji njemačkih žrtava nesreće, kaže da je temeljem međunarodnoga prava Ukrajina bila obvezna zatvoriti svoj zračni prostor ukoliko nije mogla jamčiti sigurni prelet.

"Svaka je država odgovorna za sigurnost svoga zračnog prostora", naveo je u priopćenju Giemulla.

"Ukoliko to privremeno nije u stanju učiniti mora zatvoriti svoj zračni prostor. S obzirom na to da se to nije dogodilo Ukrajina je odgovorna za štetu."

List Bild am Sonntag prenosi objašnjenje Giemulle da je nezatvaranjem zračnog prostora Ukrajina prihvatila da će životi stotina nevinih ljudi biti uništeni i da je to kršenje ljudskih prava.

Putnički zrakoplov srušio se u Ukrajini u području pod kontrolom proruskih pobunjenika 17. srpnja i svih 298 putnika i članova posade poginulo je. Dvije trećine putnika bilo je iz Nizozemske a četiri su bila njemačka državljana.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su pobunjenike za rušenje zrakoplova ruskim projektilima.

Giemulla planira tužbu podnijeti pred Europskim sudom za ljudska prava za dva tjedna optužujući Ukrajinu i njezina predsjednika Petra Porošenka za ubojstvo iz nehaja u 298 slučajeva. Tražit će odštetu od milijun eura po žrtvi, navodi Bild am Sonntag.

Zračni prijevoznik ponudio je po pet tisuća dolara pomoći obitelji svake žrtve što ne utječe na prava obitelji za odštetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:59