HEROJSKI POTHVAT

TRAGIČAN KRAJ SLAVNOG ISTRAŽIVAČA Pokušao pješačenja preko Antarktika okončao na 50 km od cilja: 'Potpuno iscrpljen zvao je u pomoć, ali nije mu bilo spasa'

 Reuters

SANTIAGO - Britanski istraživač Henry Worsley preminuo je danas u bolnici u Čileu nakon neuspješnog pokušaja samostalnog prelaska Antarktike, javlja britanski The Guardian.

Worsley (55), umirovljeni pukovnik britanske vojske, pokušao je završiti povijesno putovanje Sir Ernesta Shackletona na Južni pol, potpuno sam, bez ikakve potpore.

Nakon 71 dana putovanja na temperaturama od -44° Celzijusa, po snježnim mećavama i tankom ledu, Worsley je prešao 1470 kilometara, a do završetka mu je nedostajalo samo 50-ak kilometara.

No, zdravlje mu se iznenadno pogoršalo i dva dana je proveo u svojem šatoru, iscrpljen i dehidriran, prije nego što je odaslao poziv u pomoć.

Helikopterom je prevezen u Kliniku Magallanes u gradu Punta Arenas u Čileu, gdje su liječnici ustanovili kako boluje od bakterijskog peritonitisa. Hitno su ga operirali, no Worsley je preminuo od posljedica infekcije u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:39