UBILI GA

TRAGIČAN KRAJ PERSPEKTIVNOG TOP MODELA Suđeno mu je da bude kralj modnih pista, ali otišao je u džihad

 FRM Management

Sharky Jama (25) bio je maneken u usponu, a po klubovima u australskom Melbourneu radio je i kao DJ, no u kolovozu prošle godine netragom je nestao, a kasnije se ispostavilo da je s još jednim Australcem porijeklom iz Somalije, inače studentom ekonomije Yusufom Yusufom, otišao u džihad.

Roditelji perspektivnog mladića ovih su dana od nekoga iz Islamske države dobili šokantnu SMS poruku kojom su obaviješteni da im je sin umro u borbi za terorističku stvar. Ubrzo nakon SMS-a, stigao im je i telefonski poziv iz samoproglašenog kalifata, u kojem im je strašna vijest dodatno potvrđena.

'U totalnom su šoku i jako su razočarani', izjavio je za CNN Hussein Harakow, predsjednik Vijeća somalijskih Australaca države Victorije i dobar poznanik Sharkyjeve obitelji.

Mladić je dane navodno provodio u iračkom gradu Faludži, koji je među prvima lani pao pod kontrolu brutalnih džihadista, a život je izgubio na sirijskoj bojišnici. Roditelji su znali gdje im je sin, ali navodno pojma nisu imali da se pridružio zloglasnim koljačima, o čijim zločinima svijet gotovo svakodnevno sluša već mjesecima. Doduše, njegovi profili na društvenim mrežama bili su puni simpatija za ISIS, no roditelji valjda nisu htjeli vjerovati da im je sin postao član te skupine.

'Nikada nije objasnio što se tamo s njim događa i čime se bavi. Njegova je obitelj jednostavna, a nikada nisu među sobom raspravljali o tim stvarima', tvrdi Harakow.

Glasnogovornica australskog ministarstva vanjskih poslova nije za CNN mogla potvrditi Sharkyjevu smrt. 'S obzirom na ekstremno opasnu sigurnosnu situaciju, u Siriji nismo više u stanju pružati konzularnu pomoć našim državljanima', kratko je izjavila.

Vijest o Jaminoj smrti dolazi gotovo istovremeno s izvješćem jednog australskog think-tanka prema kojemu broj australskih državljana u ISIS-u raste te postaje ozbiljna prijetnja tamošnjoj nacionalnoj sigurnosti, čemu ne pridonose loši odnosi vlasti s lokalnom muslimanskom zajednicom.

O Jaminoj pogibiji oglasio se i australski premijer Tony Abbott. 'Imam vrlo jednostavnu poruku svima koji pomišljaju na put preko oceana ne bi li se pridružili nekoj od ovih terorističkih skupina: Ne idite tamo. To su kultovi smrti, koji nemaju nikakve veze s religijom, već isključivo sa smrću, a to vjerojatno znači i da vas same očekuje smrt', kazao je Abbott.

Sharky je, u vrijeme dok je još bio u Australiji, džeparac zarađivao hodajući po modnim pistama. 'Ostali smo u nemalom šoku kada smo čuli da je otišao u ISIS, odmah smo raskinuli ugovor s njim', izjavio je njegov bivši menadžer i direktor agencije FRM Management Stephen Bucknall.

'Bio je simpatičan dečko, jako pristojan, uvijek nasmiješen, pred njim je bila velika manekenska karijera', dodao je Bucknall.

Sharkyjev znanac Berhan Ahmed kaže da je ubijeni maneken bio jako otvoren i flambojantan, vodio je iznimno buran društveni život i bio usredotočen na glazbu i noćni život te je radio i kao DJ.

No, s vremenom se primirio i počeo više vremena provoditi doma, što i nije neki alarmantan znak koji bi upućivao na njegova džihadistička stremljenja.

'Da sam mu roditelj, pomislio bih da se napokon sredio, da je sazrio i da mu život kreće drugim smjerom', kaže Berhan Ahmed, kojega opet nije pretjerano začudio teroristički zaokret u Sharkyjevom životu. 'Pa znate, često se ljudi počnu pitati gdje ja to pripadam, tko sam ja i slično.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:41