TADIĆ ILI NIKOLIĆ?

TOTALNI OBRAČUN: Srbi biraju i predsjednika i parlament

Boris Tadić odstupio je 10 mjeseci prije isteka mandata kako bi pomogao svojoj stranci u bitki protiv bivšeg šešeljevca Nikolića

Boris Tadić je odlučio: izbori za predsjednika Srbije održat će se istodobno s parlamentarnima, 6. svibnja. Time će se cjelokupna izborna kampanja polarizirati na sukob dviju figura, Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, koji će se treći put nadmetati za najutjecajniju poziciju u Srbiji, funkciju predsjednika države.

Žrtvovao mandat

- Predsjednik sam još danas i sutra - objavio je jučer Tadić . Danas će njegova ostavka stupiti na snagu kad o njoj obavijesti predsjednicu Skupštine koja će raspisati izbore i mijenjati predsjednika sve dok Srbija ne izabere novoga. Tadić je odluku obrazložio potrebom da sve državne institucije dobiju novi izborni legitimitet uoči političkih i ekonomskih reformi koje čekaju Srbiju nakon što je napokon dobila kandidaturu za članstvo u EU. Tadić je tako odlučio žrtvovati deset mjeseci svog drugog predsjedničkog mandata, koji bi službeno istekao tek u ožujku 2013. godine, uz objašnjenje da je najracionalnije istodobno održati predsjedničke s parlamentarnim izborima.

Treći obračun

Tadić je dosad dva puta u uzbudljivoj izbornoj utrci potukao Tomislava Nikolića, prije svega zahvaljujući tome što bi uvijek uspio stvoriti atmosferu da se radi o izboru dobra i zla, Europe ili Rusije, napretka ili povratka u Miloševićev srednji vijek. Nikolić je oba puta pobijedio u prvom krugu, ali bi u drugom Tadić uspijevao privući bitno više novih birača. No sad je bitka najneizvjesnija s obzirom na to da je Tadićeva Demokratska stranka na vlasti već 11 godina, od rušenja Slobodana Miloševića krajem 2000., a Tomislav Nikolić prvi put sada na predsjedničke izbore neće izaći kao kandidat Šešeljeve Srpske radikalne stranke, nego kao predsjednik nove Srpske napredne stranke koju je osnovala frakcija bivših radikala nakon svađe sa Šešeljem.

Nikolić više nije crni šešeljevac jer se njegova Srpska napredna stranka smjestila nešto bliže desnom centru, a ni Tadić nije popularan kao prije. Usprkos tome, čini se da u izbornu kampanju ponovno ulaze igrajući na istu kartu, plašeći građane da im izbor “Tome grobara” nosi mrak i propast. Prva je potpredsjednica stranke Jelena Trivan poručila da građani 6. svibnja biraju rat ili mir, da bi Nenad Čanak jučer poručio da je Srbija ponovno pred povijesnim izborom između Europe i Azije. Nikolić je odgovorio da ni djeca više ne padaju na te priče.

- Želim da Srbija bude uređena poput Njemačke - izjavio je u Jagodini, ponavljajući sa skupa na skup da on želi Srbiju u Europskoj Uniji.

-Laže - odgovara mu Čanak, upozoravajući birače da se Nikolić pravi fin samo pred izbore, jer su mu tako sugerirali izraelski PR stručnjaci, a ustvari i dalje Srbiju vidi kao rusku provinciju. Predizborne ankete govore da Nikolićev SNS vodi. Dobijaju od 29 do 32 posto glasova, a druga je Demokratska stranka s oko 25 posto glasova. Sada je situacija bitno drukčija nego na prethodnim izborima, kad je većinu osvajala ekstremna Srpska radikalna stranka: da sada vladu naprave umiveni Nikolićevi bivši radikali, zapadni diplomati ne bi imali ništa protiv. Čak je i najljući antimiloševićevac Čeda Jovanović izjavio da je spreman surađivati s Nikolićevom strankom.

Koštunica na začelju

Umjesto “grobara Nikolića”, na krajnju nacionalističku desnicu u Srbiji na ovim izborima jurišaju redom marginalne stranke: DSS Vojislava Koštunice i bivši radikali koji se kreću negdje oko izbornog praga od pet posto, te ultranacionalistička udruga Dveri, koja prvi put izlazi na izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:53