DRAMATIČNI DOGAĐAJI

TOTALNI KAOS U UKRAJINI Separatisti razoružavaju policiju u Donjecku, Kijev naredio mobilizaciju

Dok su Angela Merkel i Vladimir Putin razgovarali telefonom, u Donjecku je izbio opći kaos
 AFP

>>> NOVO 19:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je izjavio da bi Ukrajini bilo pametno povući sve svoje vojnike s istoka i juga države, javlja agencija AP.

----------------------------

18:22 Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov objavio je dekret kojim naređuje regrutaciju vojno sposobnih građana. Ovakvu je odluku donio zbog sve težeg stanja na istoku zemlje, piše BBC. Služenje vojnog roka u Ukrajini je bilo obvezno sve do prošle godine, kada ga je ukinula vlast svrgnutog Viktora Janukoviča, najavljujući 'profesionalizaciju' vojske.

----------------------------

DONJECK - Veliki neredi izbili su u četvrtak u Donjecku na istoku Ukrajine. Nekoliko stotina proruskih militanata navalilo je i u konačnici osvojilo ured regionalnog javnog tužitelja, a prema prvim izvješćima u općem metežu ima i ozlijeđenih.

Napadači su na policijski kordon, koji je pokušavao zaštititi zgradu, bacali molotovljeve koktele i kamenje, dok su snage reda uzvratile suzavcem i šok bombama.

Na snimkama s mjesta događaja vidljivo je da su militanti u jednom trenutku nadjačali policiju te su njezine pripadnike počeli razoružavati i odvoditi ih od zgrade.

Militanti su čitavo vrijeme vikali: 'Fašisti! Fašisti!', a kasnije su sa zgrade uklonili ukrajinsku te su postavili zastavu samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

FOTOGALERIJA: Neredi u Donjecku

Ukrajina čitavo vrijeme za ovakve akcije izravno optužuje Moskvu, koja takve optužbe redovito odbacuje kao lažne.

Ovaj najnoviji incident dogodio se na dan kada se ruski predsjednik Vladimir Putin, koji do daljnjega s američkim kolegom Barackom Obamom ne želi telefonski razgovarati, čuo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona ga je zamolila za pomoć u oslobađanju nekolicine pripadnika mirovne misije OESS-a, koje su proruski separatisti nedavno zatočili na istoku Ukrajine. Među zatočenim OESS-ovcima najviše je Nijemaca.

Prije toga je stigla vijest da je u Kijevu uhićen ruski vojni ataše, kojeg ukrajinske vlasti sumnjiče za špijunažu. Očekuje se da će uskoro biti protjeran iz države.

U srijedu je ukrajinski privremeni predsjednik Oleksandr Turčinov javno priznao da su njegove snage 'bespomoćne' kada je riječ o nasilnim ispadima na istoku države. Ipak, dodao je da je ukrajinska vojska u stanju pune borbene pripravnosti zbog moguće ruske invazije.

Prema procjenama Zapada, najmanje 40.000 ruskih vojnika i dalje je razmješteno uz granicu s Ukrajinom i spremni su za akciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:23