SEZANJE DO NEBA

Toranj kraljevstva: Najvišu zgradu na svijetu, neboder od jednog kilometra, gradit će Saudijci i Bin Laden

Megaprojekt, najavljen još 2008. godine, pokrivat će više od 2,5 kvadratnih kilometara, i biti vrijedan 1,2 milijarde dolara

Investitorska kompanija Kingdom Holding Company (KHC), predvođena saudijskim milijarderom princom Alwaleed bin Talalom, priopćila je u utorak kako je potpisala 1,2 milijarde dolara vrijedan ugovor sa saudijskom građevinskom firmom Binladen Group za gradnju najvišeg nebodera na svijetu.

U priopćenju navode kako će Kingdom Tower (Toranj kraljevstva) biti sagrađen sjeverno od crvenomorskog grada Jeddaha te biti samo dio kasnije planiranog Kingdom Cityja. Međutim, ono što najviše zapanjuje u spomenutom projektu je visina tornja za koju KHC ističe da će biti viša od - jednog kilometra. U planu je bilo da će neboder dosezati 1600 metara, no testiranje tla pokazalo je kako zemljište nije pogodno za takav projekt.

Megaprojekt, najavljen još 2008. godine, pokrivat će više od 2,5 kvadratnih kilometara. Uključivat će hotel, apartmane za stanovanje s poslugom, luksuzne stanove i urede na površini od 540 tisuće kvadratnih metara.

Gradnja Tornja kraljevstva samo je jedan od nekoliko vrlo ambicioznih projekata Saudijske Arabije, OPEC-ove najplodnije članice, koja pokušava preinačiti svoju gospodarsku bazu od samog izvoza nafte u druge oblike ekonomije. Osim toga, projekt je jasan nastavak nezaustavljive utrke bogatih država Perzijskog zaljeva.

Alwaleedov najavljeni neboder u potpunosti bi posramio rekord Burj Khalife, trenutačno najviše zgrade na svijetu , koji je otvoren u siječnju ove godine, a koji se uzdiže 'svega' do visine od 828 metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:27