POPIS NAJTRAŽENIJIH

TOP DESET CYBER KRIMINALACA Ukrali su stotine milijuna dolara preko hakiranja i lažnih internet-aukcija

Nicolae Popescu, najtraženiji cyberkriminalac, organizacijom lažnih aukcija automobila zaradio je tri milijuna dolara

Lažne aukcije automobila, program za špijuniranje ljubavnika ili klasično inficiranje kompjutora virusom - to su neke od metoda kojima se koriste cyber kriminalci s FBI-eve liste najtraženijih.

Prvi među njima, Nicolae Popescu, 34-godišnji je Rumunj koji je organizirajući lažne aukcije na raznim websiteovima varao nepažljive Amerikance. Na stranicama poput Cars.com i AutoTrader.com Popescu je nudio nepostojeće automobile, a prema informacijama FBI-a, zaradio je tri milijuna dolara.

Krajem 2012. godine policija je locirala i uhitila šest članova Popescuove online bande, no šef im je izmaknuo. Za informacije koje bi vodile do njegova uhićenja FBI nudi milijun dolara.

Jevgenij Mihajlovič Bogačev treći je na listi, no smatra se jednim od najopasnijih hakera. FBI vjeruje da Bogačev posjeduje cijelu vojsku “robovskih” kompjutora koje koristi za inficiranje kompjutora nakon čega korisnicima krade podatke za bankovne račune i lozinke. Vjeruje se da je više od milijun kompjutora inficirano njegovim virusom, a četvrtina njih je u SAD-u. Procjenjuje se da je Bogačev zaradio stotinu milijuna dolara.

Idući na FBI-evu popisu su tzv. petorka iz kineske vojske - pet Kineza za koje se vjeruje da su članovi tajne jedinice 61398 koja radi na hakiranju američkih kompanija kako bi ukrali poslovne tajne i time pomogli kineskom gospodarstvu. Peter Sahurovs, idući na listi, nema domoljubnih aspiracija. Živi na relaciji Latvija - Ukrajina, a inficirao je niz novinskih siteova lažnim oglasom o hotelskom lancu.

Carlos Enrique Perez-Melara odlučio se na korištenje niskih strasti pa je tako osmislio prijevaru pomoću programa za špijuniranje nevjernih partnera pod nazivom Lover Spy. No, Melara je špijunirao osobe koje su koristile program. Student iz El Salvadora, Melara je stigao u San Diego 2003., a 2005. je izdan nalog za njegovo uhićenje.

Deseti na FBI-evoj listi je Pakistanac Nur Aziz Udin koji je organizirao međunarodni lanac koji je uz pomoć kompjutorskog virusa upadao u sustave velikih telekomunikacijskih kompanija, vladinih agencija i drugih tvrtki. Njegovi kompanjoni radili su u Švicarskoj, Saudijskoj Arabiji, Španjolskoj i drugdje. Prema FBI-u, ukrali su 50 milijuna dolara.

Najtraženiji i nagrade za informacije

- Nicolae Popescu

milijun dolara

- Dumitru Daniel Bosogioiu

750.000 dolara

- Jevgenij Mihajlovič Bogačev

nema nagrade

- Petorka iz kineske vojske

nema nagrade

- Aleksej Belan

100.000 dolara

- Peteris Sahurovs

50.000 dolara

- Artem Semenov

50.000 dolara

- Aleksandr Sergejevič Bobnev

50.000 dolara

- Carlos Enrique Perez-Melara:

50.000 dolara

- Nur Aziz Udin

50.000 dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:39