SRPSKI PREDSJEDNIK

TOMISLAV NIKOLIĆ 'U slučaju kada bi Srbija priznala neovisnost Kosova, sigurno bi došlo do građanskog rata'

 AFP

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgovarao je u četvrtak na pitanja njemačkih novinara te kazao kako je 'Njemačka vrlo blizu tome da potpuno otvori svoje karte'. Usput se i požalio kako misli da Srbiju u Bruxellesu i ne poštuju previše jer su premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na neformalnoj večeri uručeni novi zahtjevi i amandmani, prenosi RTS .

Rekao je i kako Srbija ne odustaje od ideje da postane članicom EU, kao i da nastavi sudjelovati u razgovorima s Prištinom i to sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

Nikolić je također konstatirao da EU izbjegava otvoreno reći da se od Srbije očekuje da prizna neovisnost Kosova te rekao da će se možda nekad roditi političar koji će reći da treba priznati Kosovo i unatoč tome pobijediti na izborima, ali da danas tako nešto još nije moguće.

Što se razgovora s Prištinom u Bruxellesu tiče, Nikolić je rekao:

'Otvoreno ću vam reći – to mi sliči na ultimatum Austrougarske Srbiji.' Nakon što su se njemački novinari namrštili na tu usporedbu, Nikolić je rekao kako ne bi volio da upravo ta njegova izjava posluži kao naslov njihovih tekstova.

Nikolić je podsjetio da je Austrougarska nakon Sarajevskog atentata tražila da njezini policijski inspektori u Srbiji istražuju pozadinu, dok se danas od Srbije traži da podnosi izvještaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji.

Također smatra da bi, u slučaju da Srbija prizna neovisnost Kosova, sigurno došlo da građanskog rata.

Nikolić je, podsjećajući na sudbinu Slobodana Miloševića, rekao da su građani bili presretni kada je prestalo bombardiranje, ali da su Miloševića poslije kaznili na izborima jer je napustio Kosovo.

'Ta veza Srba s Kosovom i Metohijom je sudbonosna', napomenuo je Nikolić, koji je povodom zahtjeva Kosova da postane član UNESCO-a, ocijenio da je 'počela ofenziva za ponos srpskog naroda'.

'Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da s tom baštinom žele biti član UNESCO-a, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština', rekao je Nikolić.

'Naša stoljeća se vide u kamenu, a ne znam u čemu se vide, gdje vi nalazite tragove albanskog prisustva na Kosovu i Metohiji starije od 50 godina', upitao je Nikolić i konstatirao da su i džamije nove.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je istaknuo 'najljudskiji odnos Srbije prema izbjeglicama pokazan u Europi', ali je ukazao da je o humanosti lako govoriti sa strane.

'Ljudska sebičnost se pokaže tek kada izbjeglice dođu kod vas. Zanima me kako će reagirati građani pojedinih europskih zemalja kada, gledano u postotku prema broju stanovnika, budu imali toliko izbjeglica koliko ima Srbija', rekao je Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:02