USPON I PAD

TKO JE ZAPRAVO NEMCOV? Na početku je bio uz Putina, a on ga je prozvao antiruskim parazitom

Prema njegovoj se biografiji može pisati cijela povijest postsovjetske Rusije...
 AFP

Nedaleko od Kremlja, u posebno čuvanoj zoni, u kasnim noćnim satima iz potaje je ubijen jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih ruskih politčara i oporbenjaka 55-godišnji Boris Njemcov.

Koliko god je Vladimir Putin podigao sve svoje službe na noge te najavio kako će osobno nadgledati istragu, kada se u njegovoj Rusiji dogodi likvidacija nekog političara, svi će odmah krivce potražiti upravo u Kremlju.

Boris Njemcov (rođen 9. listopada 1959.) spadao je u red oporbenih političara bliskih, odnosno proizašlih iz Kremlja, a kako je u prvim reakcijama napisao moskovski nezavisni list Komersant - prema biografiji Borisa Njemcova može se pisati povijest postsovjetske Rusije.

Boris Njemcov talentirani je fizičar iz obitelji znanstvenika. Ujak mu je poznati fizičar Vilen Ejdman, a njegov mentor, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Vitalij Ginzburg proricao mu je veliku znanstvenu karijeru. No, kako se kaže - sudbina je htjela drugačije. Mladi, zgodni, ambiciozni, elokventni fizičar okrenuo se drugim izazovima. Ulazi na velika vrata u politiku još 1990. godine kao jedan od najmlađih zastupnika u još nedefiniranom novom ruskom parlamentu kao predstavnk svog pokreta Kandidati za demokracju.

Boljševički stroj

Kada su u kolovozu 1991. godine atrofirajući ostaci ruzinavog boljševičkog stroja pokušali spriječiti neminovni raspad starog svijeta, Njemcov se našao među braniteljima zgrade ruske Vlade, gdje je došao u vidokrug tadašnje prve zvijezde nove Rusije Borisa Jeljcina, koji je snagom svoje volje okrenuo tenkovske cijevi na drugu stranu. Njemcov ulazi u Kremlj, gdje uskoro postaje dijelom jeljcinovskog liberalnog aparata i treća karika u lancu otaca ruske tranzicije pretvorbe Anatolija Čubajsa i Jegora Gajdara. Čak je Njemcov kraće vrijeme bio i potpredsjednik ruske Vlade. Kada je Boris Jeljcin došao u fazu političkog odumiranja, jedno se vrijeme čak spekuliralo o njegovu imenu kao mogućem Jeljcinovu nasljedniku, ali njegovi židovski korijeni ipak su mu bili najveća smetnja.

Najveća greška

No, njegova politička zvijezda sve je sjajnija - najmlađi je guverner u povijesti Rusije sa samo 38 godina. Preuzima vodstvo nad gradom u kojem je odrastao nakon rastave roditelja, Njižnjim Novgorodom. Kasnije s Gajdarom i Čubajsom osniva liberalni Savez desnih snaga, stranku radikalnih ruskih demokrata koji su, povijest će pokazati je li to tako, olako shvatili postjeljcinovsko razdoblje te propustili šansu da krajem 90-ih preuzmu odgovornost za Rusiju.

Podržao je odabir Vladimira Putina, što će kasnije često sebi predbacivati. - Kajem se zbog toga. Bio je to moj najnepromišljeniji politički potez - reći će u jednom intervjuu. U prvim godinama Putinove vladavine jedan je od rijetkih oporbenih glasova.

Pokušat će se suprotstaviti Putinu, ali bez većih uspjeha. S oporbenim kolegama napisat će dva “reporta” neugodna za režim - Putin - Bilanca i Putin dosje, gdje će iznijeti rezultate Putinove dugogodišnje vladavine te ruskog lidera optužiti kao masterminda koruptivnih poslova u samom vrhu ruske države.

Put u Kijev

Zbog toga je bio na tapeti proputinovskih medija, a i sam Putin ga je optužio da samo hoće “vlast i novac”.

- Ostavi već jednom na miru Putina. Ubit će te! - citirao je, sa smiješkom, Njemcov riječi svoje 86-godišnje mame u jednom nedavnom intervjuu. Upravo je danas na moskovskoj televiziji NTV bio najavljen dokumentarni uradak o Njemcovu kao “antiruskom oporbenom parazitu”, a neki njegovi kolege rekli su da je uskoro namjeravao objaviti dokaze o sudjelovanju ruskih vojnika u ratu u Ukrajini. Nedavno je bio i u Kijevu.

Tri najveća Putinova protivnika

Aleksej Navaljni

Prvo ime izvanparlamentarne oporbe. U kućnom pritvoru, osuđen na 3 godine uvjetno zbog navodnog privrednog kriminala, a čeka ga još jedno suđenje. Iznimno popularan u urbanim sredinama i među mladim ruskim europejcima.

Sergej Udaljcov

Šef oporbenog saveza Lijevi front, najjače ime lijeve antiputinovske oporbe. Trenutačno u zatvoru zbog optužbe da je organizirao nasilne prosvjede s ciljem obaranja legitimne vlasti.

Ilija Jašin

Mladi šef stranke Parnas koju je osnovao Boris Njemcov. Jedan od najradikalnijih Putinovih protivnika, Prvi izašao s parolom - Putin odlazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:27