MLADI TALIJAN

TKO JE UBIO PERSPEKTIVNOG EKONOMISTA? Našli ga u jarku golog do pasa s mučnim tragovima nasilja: mlatili su ga, kasapili i gasili po njemu opuške

 Twitter

Italija je zatražila cjelovitu istragu o smrti talijanskog studenta čije je unakaženo tijelo u srijedu navečer pronađeno u Kairu, piše Guardian .

Giulio Regeni (28) je po svemu sudeći bio izvrgnut torturi uslijed koje je ubijen. Studirao je na uglednom Cambridgeu, a u Kairo je došao radi istraživanja za doktorat. Tijelo su mu našli u nekom kanalu u predgrađu egipatske prijestolnice, i to nekoliko dana nakon što su talijanske vlasti digle uzbunu zbog njegova nestanka.

Egipatski tužitelj koji vodi istragu oko njegove smrti otkrio je medijima da je tijelo mladića imalo ubodne rane, uočeni su tragovi gašenja opušaka cigareta, imao je rane na ušima te tragove premlaćivanja, što je sve zajedno pridonijelo njegovu 'sporom' umiranju. Lokalni mediji također pišu kako je tijelo pronađeno golo do pasa, a vjeruje se da je ubijen nekoliko dana prije nego što je leš pronađen u jarku.

Zamjenica tužitelja iz Kaira Alaa Azmi inicijalno je poručila medijima da je smrt nastupila uslijed prometne nesreće.

Talijanski ministar vanjskih poslova u srijedu je rekao da je njihova vlada zatražila od egipatskih vlasti da poduzmu sve mjere kako bi se utvrdila prava istina oko Giulijeve smrti te da pokrenu zajedničku istragu u kojoj će sudjelovati i talijanski stručnjaci. Također je zatražen povratak njegova tijela u domovinu čim to bude moguće. Prije pronalaska leša, talijanska ministrica za ekonomski razvitak Federica Guidi bila je u Kairu na poslovnom putu te je dobila obećanje od egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija da će se osobno posvetiti nestanku Regenija. Kasnije je navodno naprasno prekinula svoj posjet Egiptu te je za Italiju otišla zajedno s nizom uglednih poduzetnika koji su također pootkazivali sastanke s potencijalnim partnerima.

Regeni, za kojeg njegovi kolege i profesori ističu da je bio strastven i darovit student, živio je u Kairu od rujna prošle godine kako bi proveo istraživanje za doktorat o egipatskoj ekonomiji. Nestao je 25. siječnja, na petu godišnjicu egipatske revolucije iz 2011. te se prvotno smatralo da je možda završio među prosvjednicima koje su tog dana uhitili policajci. Neki izvještaji tvrde da je zadnji put viđen u dobrostojećem kvartu u kojem se trebao naći s prijateljem.

Inače, u Egiptu godišnje nestaje na stotine domaćih građana, ali se obično pojave nakon nekog vremena koje su proveli u pritvoru, gdje je većina njih bila mučena. Vrlo maleni broj nestalih ljudi je na kraju pronađen mrtav.

U interesu je obje države da se mučna smrt darovitog studenta razotkrije čim prije, ne samo zbog obitelji i prijatelja, veći i ekonomskih odnosa dvije zemlje. Naime, talijanski energetski gigant Eni otkrio je velika nalazišta plina u Egiptu koje je izvršni direktor firme opisao kao "toliko velika da će promijeniti pravila igre".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:23