TRAGEDIJA U UKRAJINI

TKO JE KRIV ZA RUŠENJE BOEINGA? Internet je već prepun teorija o stvarnim razlozima pada

 AFP

Boeing 777 na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur, s 295 putnika i članova posade srušio se u petak kraj istočnoukrajinskoga sela Grabova, pri čemu su poginuli svi u zrakoplovu, a odmah po objavljivanju vijesti o tragediji ukrajinski dužnosnici, pobunjenici i ruski mediji počeli su iznositi svoje verzije o tome tko je krivac za obaranje Boeinga 777.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko vjeruje da je pad putničkog zrakoplova Boeing 777 na letu MH17 iz Amsterdama "teroristički čin".

"Porošenko vjeruje da je zrakoplov srušen: to nije incident, nije katastrofa, to je teroristički čin", rekao je u Kijevu tajnik njegove službe za odnose s javnošću Svjatoslav Cegolko,.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geračtčenko tvrdi da su pobunjenici na malezijski zrakoplov ispalili projektil zemlja-zrak tipa Buk (SA-11) koji su zaplijenili u osvojenim skladištima oružja ukrajinske vojske.

Na službenoj internetskoj stranici proruskih separatista stoji da je malezijski zrakoplov pao jer ga je srušio ukrajinski zrakoplov kojega su pak srušile proruske snage.

"Očevici su vidjeli da je ukrajinski borbeni avion napao putnički Boeing 777. Nakon toga, putnički zrakoplov se prepolovio i pao na područje 'Republike Luhansk (samoproglašene republike proruskih separatista na istoku Ukrajine).

Nakon tog napada, ukrajinski zrakoplov je i sam srušen na teritoriju Republike Luhansk", stoji na službenoj stranici te "republike".

Najneobičniju teoriju objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na izvor pri ruskoj zrakoplovnoj agenciji Rosaviji. Prema tom izvoru Ukrajinci su srušili malezijski zrakoplov raketom zemlja-zrak misleći da je u pitanju zrakoplov kojim se ruski predsjednik Vladimir Putin vraćao u Rusiju s turneje po Južnoj Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:55