PUTINOV ZET

TKO JE KIRIL ŠAMALOV, JEDAN OD NAJBOGATIJIH PRIPADNIKA KREMLJA? Nakon što se vjenčao s Putinovom kćerkom, stekao milijarde dolara

Kada je prije nekih mjesec dana šef uprave Gazprombanke Andrej Akimov Reutersu rekao kako je prorektorica Moskovkog sveučilišta Lomonosov, Katerina Tihonova, zapravo mlađa kćerka ruskog predsjednika Putina, nije ni slutio kakvu će to lavinu interesa ali i tekstova izazvati. Doduše, Akimov se kasnije opravdavao te nespretno demantirao vlastiti snimljeni “iskaz” (Putin drži svoje kćeri u potpunoj izolaciji javnosti), ali “duh je pušten iz boce”.

Obiteljski krug

Tako se doznalo da je Katerina udana za mlađeg sina jednog od najbližih Putinovih prijatelja i poslovnih suradnika Nikolaja Šamalova (navodno je sagradio i poklonio Putinu milijardu dolara vrijedan ljetnikovac na Crnom moru kod grada Gelendžika), Kirila. Uskoro je u daljnjoj “istrazi” Reutersa i ruskog poslovnog lista RBK ustanovljeno da je “prvi zet Rusije”, nedugo nakon ulaska u Putinov obiteljski krug, postao jedan od najbogatijih pripadnika zlatne kremaljske mladeži. Naime, Kiril Šamalov i Katerina Tihonova (vjerojatno Putina) vjenčali su se u veljači 2013. godine u elitnom zimovalištu Igora kod Sank Peterburga, u vlasništvu još jednog Putinovog bliskog prijatelja Jurija Kovaljčuka, kojeg inače zovu i “Putinovim bankarom” jer je na čelu banke “Rusija”, u kojoj su klijenti upravo najviši kremaljski dužnosnici, državne tvrtke te Putinu bliski oligarsi. Banka se inače nalazi pod sankcijama SAD-a i EU zbog ruske umiješanosti u ukrajinsku krizu. Dakle, priča ide ovako. Kiril Šamalov dobio je, nedugo nakon vjenčanja s Putinovom kćerkom (negdje početkom 2014. godine) pozamašni i izdašni kredit Gazprombanke od 1,3 milijarde dolara kako bi kupio dionice najvećeg petrokemijskog holdinga u Rusiji - Sibura, čiji je vlasnik bio jedan od najbogatijih ruskih poduzetnika (ima u džepu i finsku putovnicu) Genadija Timčenka, čovjeka iz prvog Putinova kruga.

Gazprombanka

Neki gospodarski analitičari smatraju da Šamalovljev udio u Siburu vrijedi oko 2,8 milijardi USD, a sama tvrtka vrijedi 13 milijardi dolara, što u RBK-u smatraju pretjeranim. Da se radi o zatvorenom kremaljskom krugu govori i podatak da je mladoženjin brat Jurij također avansirao te je odnedavno na čelu Sibura, a ujedno je i potpredsjednik uprave Gazprombanke, na čijem je čelu, spomenuti na početku teksta, Andrej Akimov. ( V.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43