ANKETA NY TIMESA

TKO ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK SAD-a? Čak 82 posto demokrata želi Hillary Clinton u Bijeloj kući

Former US secretary of state Hillary Clinton attends a discussuion session at Chatham House in central London on October 11, 2013. Clinton is the winner of the Chatham House Prize 2013. AFP PHOTO / BEN STANSALL
 AFP

Čak 82 posto demokrata voljelo bi da se za novog predsjednika SAD-a na izborima 2016. godine natječe Hillary Clinton, senatorica, bivša državna tajnica i supruga bivšeg predsjednik Billa. Ni jedan drugi kandidat - ni u Republikanskoj stranci, nije došao ni blizu takvoj podršci, pokazuje najnovija anketa New York Timesa.

Među kandidatima koji su dobili solidnu potporu su aktualni potpredsjednik SAD-a Joseph R. Biden, bivši guverner Floride Jeb Bush (mlađi brat Georgea Busha mlađeg), i republikanac Rand Paul, senator iz Kentuckyja, čiji se tata također tri puta pokušavao kandidirati. Ova trojica su od članova svojih stranaka dobili svaki podršku od oko 40 posto. I demokratski i republikanski kandidati prvo se moraju kandidrati na unutarstranačkim izborima, prije nego postanu službeni predsjednički kandidat svoje stranke.

Donedavni republikanski favorit, guverner New Jerseya Chris Christie izgubio je podršku: njegovu kandidaturu podržava samo 31 posto republikanca, a 40 posto mu se protivi. Podsjetimo, Christie se muči s posljedicama prometnog skandala: njegovi nesmotreni suradnici 'sredili' su prometnu gužvu na mostu George Washington prema Manhattanu kako bi napakostili demokratskom gradonačelniku grada Fort Leeja koji ga je odbio podržati (Christie je pokušavao skupiti veliku podršku na novim izborima za guvernera kako bi pobijedio s velikom razikom i tako se kasnije prikazao boljim kandidatom za predsjednika.)

Izbori su daleko, ali i sadašnja razina podrške je ključna jer kandidati već sada promišljaju hoće li se upustiti u skupu kampanju. Hillary Clinton do sada nije potvrdila da će se natjecati za demokratsku predsjedničku kandidatkinju, ali zanimljivo je da se donacije za nju već skupljaju – neovisno o njoj. Riječ je o udruzi koja je pod motom Ready for Hillary (Spremni za Hillary) već skupila milijune dolara. Zanimljivo je da među demokratima i žene i muškarci pokazuju podjednaku potporu za kandidaturu Hillary Clinton, a podržavaju je i više od polovice ispitanika koji sebe definiraju kao neovisni glasači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:45