TERITORIJALNI SPOR

Tisuću Kineza bocama i jajima na japansko veleposlanstvo u Pekingu: 'Zbrišite sve japanske pse!'

Stotine japanskih tvornica, pogona, trgovina i restorana u Kini zatvorilo je u utorak svoja vrata kako bi zaštitilo svoje zaposlenike
 AP

PEKING - Tisuće Kineza ponovno je u utorak izašlo na ulice na protujapanske prosvjede u nekoliko gradova u zemlji, što je nagnalo japanske tvrtke u Kini da privremeno zaustave svoje operacije.

Protujapanski prosvjedi izazvani teritorijalnim sporom dviju zemalja u Istočnom kineskom moru, koji su trajali tijekom cijelog vikenda, očekivano su dobili na zamahu u utorak, kada Kina obilježava godišnjicu početka japanske invazije na Mandžuriju 1931. godine, piše AFP.

Napetosti su dodatno podignute kratkim iskrcavanjem dvojice japanskih aktivista na sporne otoke u Istočnom kineskom moru u utorak. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova takav je potez nazvalo "teškom provokacijom i kršenjem kineskog suvereniteta".

Teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kada je Kina poslala šest izviđačkih brodova do skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, što je podiglo napetosti između dviju zemalja na najvišu razinu od 2010. godine.

To je bio odgovor Kine, koja ima slične sporove s drugim susjedima, na odluku japanske vlade da kupi otoke, koje Tokio naziva Senkaku , a Peking Diaoyu, od privatnog japanskog vlasnika unatoč kineskim upozorenjima da to ne čini.

U Pekingu se u utorak više od tisuću prosvjednika približilo japanskom veleposlanstvu, koje čuva šest redova policajaca i metalne pregrade visoke dva metra. Prosvjednici su na diplomatsku misiju bacali plastične boce s vodom i jaja.

"Zbrišite sve japanske pse", "Japanci van s Diaoyua", "Bojkotirajmo japanske proizvode", moglo se pročitati na njihovim transparentima, dok su brojni prosvjednici nosili portrete Mao Ce-tunga , osnivača Narodne Republike Kine.

U Šangaju se više od tri tisuće osoba okupilo ispred japanskog konzulata, a prosvjeda ima i u drugim gradovima. Okupljanja imaju taktičku podršku kineskih državnih glasila, javlja Reuters.

Stotine japanskih tvornica, pogona, trgovina i restorana u Kini zatvorilo je u utorak svoja vrata kako bi zaštitilo svoje zaposlenike, poučeno uništavanjem japanske imovine tijekom prosvjeda u subotu i nedjelju. Među ostalima, vrata svojih postrojenja zatvorili su Honda, Toyota, Panasonic, Hitachi, Mazda i Mitsubishi.

Američki ministar obrane Leon Panetta koji je iz posjeta Japanu u ponedjeljak navečer doputovao u Kinu pozvao je obje strane na mir i suzdržanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:26