PANIKA NA LJETOVANJU

TISUĆE TURISTA OPET EVAKUIRANO IZ TUNISA 'Ubili smo pet terorista, no trojica su pobjegla. Opet će napasti!'

A Tunisian policeman stands guard on July 10, 2015 in the Mouradi Hotel in the touristic Port el Kantaoui, on the outskirts of Sousse south of the capital Tunis. Denmark followed Britain's example in urging its nationals to cut short their holidays in Tunisia after London warned the country was still unsafe after last month's beach massacre. AFP PHOTO / FETHI BELAID
 FETHI BELAID/AFP

Petorica islamskih ekstremista koji su umalo izvršili još jedan teroristički napad na ljetovalište u Tunisu jučer je ubila specijalna policija, a tisuće turista napustilo je tu sjevernoafričku zemlju nakon izdanog upozorenja da je moguće očekivati još jedan napad Islamske države.

Sigurnosne snage ulovile su osam osumnjičenika za koje se vjeruje kako su namjeravali napasti turističko odredište, a petorica terorista ubijena su u gradu El Ktar. Trojica islamista su tada pobjegli i policija još za njima traga.

- Evakuacija turista je naređena kako bi spriječili teroriste da počine još jedan napad sličan onome koji se dogodio prije dva tjedna u Sousseu - kazali su tamošnji obavještajci.

Međutim, neki turisti koji su se s odmora zaputili svojim kućama, kazali su kako se u Tunisu osjećaju sigurno. - Vjerojatno je u ovom trenutku veća šansa od terorističkog napada na zračnu luku Manchester - kazao je mladi bračni par za Daily Mail. - U Sousseu su posvuda vojni džipovi i policija. Osjećamo se savršeno sigurnim - zaključili su.

IS preuzeo odgovornost za napad na talijanski konzulat u Egiptu

KAIRO - Teroristička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad na talijanski konzulat u Kairu u subotu, što sugerira da militanti otvaraju novu frontu protiv stranaca u Egiptu.

U napadu je poginula jedna osoba, a četvero je ozlijeđeno.

"Uz Božji blagoslov, vojnici Islamske države detonirali su parkirani automobil-bombu s 450 kilograma eksploziva ispred sjedišta talijanskog konzulata u središtu Kaira", objavila je Islamska država na Twitteru.

"Preporučamo da se muslimani klone takvih sigurnosnih brloga jer su oni legitimne mete za napade mudžahedina."

Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni kazao je da među žrtvama nema Talijana te poručio da se "Italija neće dati zastrašiti".

Egipatski premijer Ibrahim Mehleb ocijenio je da je Egipat u ratu i pozvao svijet da se ujedini u borbi protiv terorizma.

"Vrijeme je da se svijet ujedini protiv terorizma, koji sada prijeti cijelom svijetu", rekao je.

Riječ je o prvom napadu na jednu diplomatsku misiju od početka vala džihadističkih napada u Egiptu prije dvije godine.

Najsmrtonosniji napadi dogodili su se na Sinajskom poluotoku, a mete su najvećim dijelom bile snage reda. Odgovornost za većinu napada preuzeo je egipatski ogranak Islamske države.

Islamska država, koja nadzire velike dijelove Iraka i Sirije, pozvala je svoje pristaše u drugim zemljama da napadaju zapadne interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:52