ŠTO JE OTKRILA AMERIKANCIMA?

TETKA SJEVERNOKOREJSKOG DIKTATORA TAJNO ŽIVI U SAD-u Prebjegla je 1998. i promijenila izgled

 AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Sestra majke sadašnjeg sjevernokorejski vođa Kim Jong-una već petnaest godina tajno živi u Americi, tvrdi seulski dnevni list JoongAng Ilbo. U doba dok je Kim Jong-un bio učenik švicarskog internata sestra njegove majke, Ko Yong-suk bila je zadužena da brine za njega, daleko od kuće. No, prije 15 godina, 1998. Ko je odjednom nestala i nisu znali gdje je.

JoongAng Ilbo piše da je Ko Yong-suk u to vrijeme zatražila politički azil od SAD-a. List citira nekadašnjeg visokog dužnosnika tajnih službi i južnokorejskog diplomata tada nastanjena u Bernu te piše da je Ko zajedno sa suprugom zatražila azil u američkom veleposlanstvu u Ženevi. Ko je mlađa sestra Ko Yong-hui, Kimove majke, rođenjem Japanke koja je 2004. umrla od raka dojke.

Slijedeći instrukcije koje joj je dao tadašnji sjevernokorejski vođa Kim Jong-il, Ko je dvije godine provela u Švicarskoj brinući se za Jong-una, skrivajući svoj identitet od sjevernokorejskih diplomata.

Južnokorejske službe tvrde da su Amerikanci preko svoje vojne baze u Frankfurtu par odveli u Ameriku bez da su ih o tome i informirali. Jednom kad su stigli na američko tlo par je bio podvrgnut detaljnom ispitivanju, Amerikancima su mogli otkriti štošta o vladajućoj sjevernokorejskoj dinastiji.

Izvor tvrdi da je par prebjegao jer su znali mnoge tajne iz vrha moći u Pyongyangu i bili uplašeni. Ko i njezin suprug prošli su drastične kiruške zahvate i danas su neprepoznatljivi, žive u Americi i čuvaju ih tamošnje tajne službe u sklopu programa zaštite svjedoka. Kad je majka Kim Jong-un otkrila da je sestra pobjegla u Ameriku bila je bijesna.

Prijetila je da će je dovesti natrag i naplatiti joj izdaju.

Još neki članovi obitelji sjevernokorejskog čelnika žive u inozemstvu. Među njima je najpoznatiji Kim Jong-nam, polubrat Kim Jong-una, neko vrijeme smatran mogućim nasljednikom oca. No, nakon što je 2001. pokušao tajno ući u Japan ne bi li obišao Disneyland pao je u nemilost. Danas s obitelji živi u egzilu, vrijeme provodi uu Makau, u Kini i u Singapuru. Njegov sin Kim Han-sol do prije pola godine bio je student u Mostaru, na međunarodnom Koledžu ujedinjenog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:35