PERFIDNA PREVARA

Teška kazna teksaškom milijarderu Allenu Stanfordu: Prevario 21.000 ljudi za 7 milijardi dolara, dobio 110 godina zatvora

Bilo bi lijepo da se okrenuo i rekao da mu je žao. Za mnoge u Americi to je jedna od najvećih prevara, perfidno pripremljena i dugi niz godina provođena.
 AP

Allen Stanford, mini kopija Bernarda Madoffa, ostao je prkosan do samoga kraja, prije presude prema kojoj treba odležati u zatvoru 110 godina. Teksašanin koji je prevario 21.000 investitora za sedam milijardi dolara nije na sudu pokazao ni malo suosjećanja za žrtve.

- Bilo bi lijepo da se okrenuo i rekao da mu je žao. Ali, nije, rezignirano je nakon suđenja komentirala Sandra Dorell, koja je zbog njegovih muljaža izgubila milijun dolara. Okružni sudac David Hittner samo je komentirao da je Stanford zaslužio ovakvu presudu. Za mnoge u Americi to je jedna od najvećih prevara , perfidno pripremljena i dugi niz godina provođena.

Lud za kriketom

Stanford, odjeven u zelenu zatvorsku uniformu, neposredno prije izricanja presude kritizirao je sve i svakoga, prije svega vladu da je koristila gestapovske metode i njegove tvrtke odvela u stečaj. A da bi sve bilo uvjerljivije, na sudu je govorio i o toplom prijateljstvu s Georgeom W. Bushom . Dvadeset godina Stanford je iz Karipske razvojne banke prodavao depozitne certifikate, a naivni investitori iz 113 zemalja nisu prepoznali prevaru. Bilo je tu svega, pranja novca, ometanja istrage, krivotvorenja, dok je s druge strane Allen Stanford, jedan od najbogatijih Amerikanaca, uživao u nevjerojatnom luksuzu. Jahte, flota privatnih zrakoplova, sponzorstva kriket turnira i sve ostalo iz svijeta bogatih bili su dio života milijardera iz Teksasa.

Ostalo 330 milijuna

Financijski imperij Allena Stanforda protezao se od SAD-a do Latinske Amerike i Kariba. Nakon uhićenja u lipnju 2009. sve mu je zaplijenjeno, tako da nije imao ni za plaćanje odvjetnika kojeg je odredio sud. Iako je sud presudio da mora vratiti novac, Stanford ga više nema. Oko 330 milijuna dolara pronađeno je na raznim računima, ali to neće biti dovoljno za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:47