OBOGAĆENI URANIJ ZA MASOVNO UNIŠTENJE

TERORISTI OTELI NUKEARNI MATERIJAL SA SVEUČILIŠTA U IRAKU UN tvrdi da nije opasan kako su mislili

An image grab taken from a propaganda video uploaded on June 11, 2014 by jihadist group the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) allegedly shows ISIL militants gathering at an undisclosed location in Iraq's Nineveh province. Militants took control of the Iraqi city of Tikrit and freed hundreds of prisoners today, police said, the second provincial capital to fall in two days. AFP PHOTO / HO / ISIL
 AFP

BEČ - Nuklearna agencija Ujedinjenih naroda (IAEA) objavila je u četvrtak da nuklearni materijal, koji je služio za znanstveno istraživanje na sveučilištu u Iraku, a oteli su ga pobunjenici, nije opasan kako se isprva mislilo.

Irak je u pismu od 8. srpnja bio obavijestio UN da su "terorističke skupine" otele nuklearni materijal koji je služio za znanstveno istraživanje na sveučilištu na sjeveru zemlje.

IAEA "je upoznata s iračkom obavijesti i nastoji dobiti dodatne informacije", objavila je glasnogovornica IAEA-e Gill Tudor.

"Na temelju prvih informacija vjerujemo da je riječ o materijalu koji nije dovoljno obogaćen da bi bio prijetnja sigurnosti", rekla je.

Irak je u pismu UN-u zatražio pomoć "radi otklanjanja prijetnje da taj materijal upotrijebe teroristi u Iraku ili inozemstvu".

Gotovo 40 kilograma uranijevih spojeva čuvano je na mosulskom sveučilištu, napisao je UN-ovu glavnom tajniku Banu Ki-moonu irački veleposlanik u UN-u Mohamed Ali Alhakim.

"Terorističke skupine otele su nuklearni materijal na lokacijama koje više nisu pod nadzorom iračke države", napisao je Alhakim u pismu koje je u Reuters nabavio u srijedu.

Taj materijal "može se upotrijebiti u proizvodnji oružja za masovno uništavanje", i mogao bi biti prokrijumčaren izvan Iraka, upozorio je Alhakim.

Jedan američki vladin izvor upoznat s tom problematikom drži da vjerojatno nije riječ o obogaćenome uraniju te da bi taj materijal bilo teško iskoristiti za proizvodnju oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:10