BIVŠI SPECIJALAC

Teksaški kongresnik zaprijetio talibanima: ‘Treba im reći: Ako nam stanete na put, ubit ćemo vas...‘

Radi se o kongresniku koji je za vrijeme ture u Afganistanu izgubio oko stoga njegova, nešto žešća retorika, ne čudi puno
Dan Crenshaw
 Chip Somodevilla/Pool Via Cnp/Zuma Press/Profimedia

Teksaški republikanski kongresnik Dan Crenshaw u utorak je, u razgovoru za Politico, izjavio kako se administracija predsjednika Bidena treba nasmijati na talibanske prijetnje u vezi eventualnog produženja roka za evakuaciju ljudi iz Afganistana.

Crenshaw, bivši specijalac i pripadnik NAVY Seala koji je služio u Afganistanu i izgubio oko, ima prilično žestoku retoriku, a u svojoj izjavi se referirao na objave talibanskih glasnogovornika koji su istaknuli kako će biti posljedica u slučaju da Amerikanci produže rok evakuacije i nakon 31. kolovoza.

- Moramo im poslati jasnu poruku - ne pregovaramo s vama u vezi roka za evakuaciju. Ne, rok nije do 31. kolovoza i ako stanete na put kada budemo evakuirali Amerikance, ubit ćemo vas. To je jedina poruka koju bi Biden trebao poslati talibanima, rekao je.

Od početka je teksaški kongresnik bio protivnik odluke da se američke trupe povuku iz zemlje, smatrajući da je od krucijalne važnosti da u zemlji radi stabilnosti budu prisutni američki vojnici te je čak govorio kako bi vojska trebala zauzeti zračne baze u Afganistanu.

Što se tiče pojedinih tvrdnji koje vladaju među konzervativnijim političkim komentatorima, koji propagiraju teoriju da se Biden namjerno povlači kako bi u zemlju doveo migrante, Crenshaw ih odbacuje.

- Kada čujem argument da smo napustili Afganistan kako bismo dovodili izbjeglice, samo ga ignoriram... To je vjerojatno prava reakcija na takve glasine, budući da su paranoidne i glupave, čak i zavjereničke, kaže Crenshaw.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36