KRIZA SE ŠIRI NA DRUGE DRŽAVE EU

Talijanski premijer formirao novu vladu: Monti će biti i ministar financija i ekonomije

 AP

RIM - Doživotni senator i renomirani ekonomist Mario Monti (68) u srijedu popodne napokon je razriješio rezervu s kojom je primio mandat za sastav 63. poratne talijanske vlade i pročitao sastav novoga Ministarskog vijeća, u kojemu je preuzeo i lisnice ministra ekonomije i financija. Corrado Passera (56, karijerni menedžer, savjetnik Intese SanPaolo) dobio je također dvije lisnice: industrijskog razvitka i infrastruktura. Elsa Fornero (63, profesorica ekonomije) ministrica je rada i socijalne politike.

Koncentracija resora

Tu koncentraciju ekonomskih resora u malo ruku, u ovom trenutku sistemske ekonomske krize Evropske unije (kako ju je u srijedu ocijenio, neovisno o imenovanju talijanske vlade, predsjednik Evropskog povjerenstva José Manuel Durăo Barroso) Monti je objasnio namjerom njegova Ministarskog vijeća da se usredotoči na koordiniranu aktivnost radi ekonomskog rasta i razvitka. U to se razumije i tajnik Vlade, ministar bez lisnice Antonio Catricalŕ (59, ombudsman za konkurenciju i tržište).

Strah od širenja krize

Da je Barroso u pravu, da nijedna nacionalna ekonomija nije sigurna, svjedoči podatak da se poslije Irske, Španjolske, Grčke, pa Italije, na udaru našla i Francuska. Dok je Monti čitao imena svojih ministara, kamate na francuske državne obveznice već su bile gotovo 2 posto skuplje od njemačkih - što znači da se Pariz može pozdraviti s rejtingom AAA.

Svejedno Monti nije htio govoriti o programu, najavivši da će ga iznijeti u četvrtak u Senatu, u raspravi o povjerenju.

Političke ucjene

Tako je završena jedna od najkraćih vladinih kriza, ali ipak ne onoliko brzo koliko se činilo kad je popis ministara bio najavljivan za ponedjeljak uvečer. Mario Monti nije uspio istupiti sa sastavom Ministarskog vijeća do utorka uvečer, nego je najavio dolazak na Kvirinal u srijedu u 11. Očekivao se uobičajen kratak neformalni Montijev razgovor s predsjednikom Republike - a on se otegao dulje od dva sata, što se ne pamti.

Očito su rješavani još neki nesporazumi.Naime, obje najjače stranke - dosad vladajući desni liberalni Puk sloboda Silvija Berlusconija, te reformistička liberalna Demokratska stranka Pierluigija Bersanija na lijevom centru - ispreplele su pred Montijem barijeru od međusobno protuslovnih veta. Montijeva vlada je tako posrnula i prije nego je pročitan njezin sastav, jer stranke, poglavito dvije najveće, nisu propustile priliku demonstrirati tko je gazda u talijanskoj političkoj kući.

Tržišta su očekivala premijera koji bi bio prisilni upravitelj, a stranke su odlučile reći da su se povukle sa scene ostavivši majordoma.

Demokratski. I neodgovorno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:31