U SKLADU SA ZAKONIMA EU

Talijanska vlada odlučila: Katolička crkva od 1. siječnja morat će plaćati porez kao i svi ostali!

 AP

Talijanska Katolička crkva bit će primorana od početka iduće godine plaćati porez nakon što je Europska unija uvjerila talijansku vladu da pređu preko kontroverznih zakona koji od još davnina Crkvi pružaju pravo na oslobođenje od poreza.

Naime, Katolička crkva u Italiji izuzeta je plaćanja poreza ako se bar dio crkvenog vlasništva koristi u nekomercijalne svrhe.

- Od 1. siječnja će biti u potpunosti u skladu sa europskim zakonima - kazao je talijanski premijer Mario Monti.

Ovaj potez mogao bi povećati neto dobit i do 2 milijarde eura godišnje.

Dodatni prihod od prethodno porezom oslobođenih nekretnina samo u Rimu - uključujući hotele, restorane i sportske centre - mogao bi dosegnuti 25.500.000 eura godišnje, pišu tamošnje dnevne novine La Repubblica .

U ponedjeljak se najviši talijanski upravni sud suprostavio novom zakonu, no onda se u prepirku upustila vlada koja je kazala da bi svatko u Italiji trebao plaćati porez na nekretnine, uključujući i Crkvu.

Mjere su poduzete nakon što se Italija našla u ogromnim dugovima prouzročenih krizom.

Prošlog prosinca, nakon što su usvojene mjere štednje, 130 tisuća Talijana potpisalo je on-line peticiju zahtjevajući od vlade da Crkvi ukine privilegije.

- Došlo je vrijeme da i Crkva plati, s obzirom da je toliko godina bila oslobođena od poreza - kazao je Marco Catalano, 35-godišnji zaštitar u Rimu za New York Times u veljači dodavši da barem dva puta mjesečno ide na misu. - Posjeduju najljepše zgrade u Rimu, i iznajmljuju ih na tržištu nekretnina. Ne daju ih besplatno ili pa čak ni po jeftinijim cijenama siromašnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:03