POSLJEDICE TRAGEDIJE

Talijani zbrajaju žrtve i štetu od potresa: Dižu porez na gorivo radi financiranja obnove

Za područja pogođena potresom neće vrijediti odluka o smanjivanju potrošnje lokalnih vlasti
 Gianfilippo Oggioni/AP Photo

MIRANDOLA - Talijanska vlada povećala je porez na gorivo kako bi lakše otplatila štetu nastalu potresom na sjeveru zemlje , dok su šokirani stanovnici u srijedu mogli vidjeti prave razmjere potresa, srušene kuće, kuturno-povijesne spomenike, tvornice i uništena skladišta.

Noć na srijedu 14 tisuća ljudi provelo je u šatorima, skloništima i autima pred srušenim kućama, a više od 60 naknadnih udara treslo je područje oko grada Modene u regiji Emiliji Romagni.

Oni kojima jedinice civilne zaštite nisu osigurale mjesto u skloništu morali su otputovati stotinjak kilometara, čak do Verone, i ondje kupiti šator.

Većina od 17 žrtava poginula je pod ruševinama. Potres magnitude 5,8 koji je u utorak oko devet ujutro pogodio sjever Italije bio je drugi snažan potres u devet dana.

Stanovnici jedne od najrazvijenijih talijanskih regija sad strahuju i od novih potresa i od gubitka posla.

- Nakon prvoga potresa mnogi su se vratili na posao jer je gospodarska kriza i htjeli su sačuvati radno mjesto, rekao je Mauro Baraldini kojemu su dvojica sinova preživjela rušenje tvornica. Sad se ipak ne žele vratiti.

Nekoliko tvornica oko Modene, na ravnici načičkanoj tvorničkim pogonima, farmama i vinogradima, nakon jednotjednoga je prekida počelo raditi u ponedjeljak, uoči novoga potresa.

Vlada Marija Montija koja je već uvela mjere štednje ne bi li tako spasila Italiju od dužničke krize, objavila je da trošarine na gorivo diže na dva eurocenta po litri radi financiranja obnove nakon potresa, a za područja pogođena potresom neće vrijediti odluka o smanjivanju potrošnje lokalnih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:49