SKANDAL NA OTOKU

TALIJAN KOJEM JE MUSSOLINI UZOR Nogometaš fašist podigao na noge britansku oporbu

Bivši britanski ministar vanjskih poslova u laburističkoj vladi David Miliband podnio je ostavku na dužnost u upravi nogometnog kluba Sunderland zato što je klub za novog trenera angažirao bivšeg talijanskog nogometaša Paola Di Canija koji se u ranijim izjavama deklarirao kao fašist.

Miliband je izjavio da podnosi ostavku u klubu zbog “političkih izjava iz prošlosti” njegova novog trenera i potrudio se naglasiti kako odstupa isključivo zbog toga, a klubu je poželio sve najbolje u budućnosti.

“Sunderland je važna i velika institucija koja puno znači za sjeveroistočnu Englesku”, objasnio je u svom priopćenju bivši šef britanske diplomacije.

‘Prave vrijednosti’

Di Canio je nekadašnji igrač talijanskoga nogometnog kluba Lazio koji je poznat po svojoj navijačkoj skupini čiji se članovi otvoreno deklariraju kao fašisti. Di Canio je 2005. u dva navrata kažnjen novčanim kaznama i suspenzijama zato što je navijače Lazija pozdravljao fašističkim pozdravom uzdignute desnice. Za sebe je u jednom javnom nastupu rekao da je “fašist, ali ne i rasist”. Izjavio je kako je veliki štovatelj Benita Mussolinija, a uzdignutu desnicu protumačio je kao pozdrav navijačima koji označava njegovu pripadnost “grupi koja drži do pravih vrijednosti”.

Kao igrač, Di Canio je dobar dio svoje sportske karijere proveo i na Otoku, igrajući u više klubova Premiershipa. Bio je kažnjavan i zbog drugih ispada, primjerice 1998. godine je kao igrač Sheffielda gurnuo pomoćnog suca na zemlju nakon njegove odluke kojom je bio nezadovoljan, pa je zbog toga kažnjen zabranom igranja 11 utakmica. Kontroverze ga prate i kao trenera pa je tako 2011., kada je postao trener Swindon Towna, GMB sindikat povukao svoje sponzorstvo iz kluba, navodeći kao razlog Di Canijeve političke stavove.

Sunderland, koji je trenutačno u velikoj igračkoj krizi i prijeti mu ispadanje iz Premiershipa, sada je Di Canija angažirao kao čovjeka koji treba spasiti klub. Zamijenio je Martina O’Neilla.

Odlazi u New York

David Miliband je, pak, nedavno objavio svoje povlačenje s mjesta zastupnika u britanskom parlamentu i odlazak u New York gdje će se baviti humanitarnim radom. Mjesto potpredsjednika kluba Sunderland preuzeo je nakon što ga je brat Ed porazio na stranačkim izborima i postao novi šef Laburističke stranke. David Miliband je u priopćenju naglasio kako iz kluba odlazi samo zbog Talijana i njegova dolaska za trenera.

Talijanski sportski novinar Gabriele Marcotti, koji je napisao Di Canijevu biografiju, izjavio je kako razumije to što je Miliband kao političar podnio ostavku u ovoj situaciji, ali da nema nikakve sumnje da Di Canio “nije nikakav rasist”.

Međutim, čelnik udruga za borbu protiv rasizma u nogometu Piara Powar jučer je poručila kako novi trener Sunderlanda mora po svaku cijenu objasniti svoja politička uvjerenja i distancirati se od fašizma.

Powar je upozorio kako bi bilo zabrinjavajućo imati fašistu u najpopularnijoj nogometnoj ligi na svijetu, posebise sada kada je netolerancija u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:16