AFGANISTAN

Talibani teško ranili generala koji zapovijeda Hrvatima u Afganistanu

Počela je proljetna ofenziva koja odnosi velik broj žrtava međunarodih snaga

KABUL - Zapovjednik NATO-ovih snaga na sjeveru Afganistana, njemački general Markus Kneip, teško je ranjen u napadu bombaša samoubojice, ali mu život nije u opasnosti. Napad se dogodio u subotu poslijepodne poslije sastanka s afganistanskim dužnosnicima.

Bombaš u uniformi

Nakon sastanka general Kneip i njegovi domaćini izašli su u hodnik u kojem se u tom trenutku raznio bombaš, odjeven u uniformu afganistanskih snaga sigurnosti. Poginula su dva njemačka vojnika i dva regionalna policijska zapovjednika, general Mahmud Daoud Daoud i general Shah Jahan Noori. Odgovornost za napad odmah su preuzeli talibani, navodeći da će se “ubijanje dužnosnika nastaviti”.

Sjeverna komanda

General Markus Kneip od početka ove godine zapovjednik je svih njemačkih trupa u Afganistanu (4900 vojnika) i Regionalne komande sjever, a pod njegovim su zapovjedništvom i hrvatski vojnici u Afganistanu.

Kneip je najviše rangirani časnik međunarodnih snaga kojeg su talibani i ostali militanti uspjeli raniti u proteklih deset godina. Inače, i ovaj je napad još jedna potvrda da su talibani krenuli u svoju proljetnu ofenzivu koju redovito počinju u svibnju: samo u petak i subotu ubijeno je 11 pripadnika međunarodnih snaga.

Gotovo istodobno NATO-ove snage su na jugu zemlje u napadu pogreškom pogodile dvije kuće i ubile 14 civila - 5 djevojčica, 7 dječaka i dvije žene. Zračni napad je pokrenut jer se baza marinaca u pokrajini Helmand našla pod udarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:38