IZ ROVA NA TASTATURU

Talibani se na Faceu predstavljaju kao atraktivne žene i špijuniraju neprijatelje

Vojnici, te njihove obitelji i prijatelji, upozoreni su na opasnosti dijeljenja detalja kao što su imena, činovi i lokacije.
 Screenshot: YouTube

Talibani se na Facebooku predstavljaju kao atraktivne djevojke kako bi se sprijateljili s protivničkim vojnicima i prikupili vrijedne informacije, upozoreno je u izvješću australske vlade.

Australske i koalicijske trupe upozorene su uoči slanja u ratnu zonu da su na meti Talibana koji se na internetu pretvaraju da su "atraktivne žene", javlja Daily Telegraph.

U vladinom izvješću također je upozoreno da je geo-tagging - gdje internetske stranice bilježe lokaciju odakle je status ili fotografija postavljena - predstavlja posebnu prijetnju.

Izvješće "Social Media and Defence" pokazalo je da osoblje ima lažni osjećaj sigurnosti i da se previše oslanjaju na zaštitu informacija putem privatnih postavki.

Kako piše list, obitelji i prijatelji vojnika također predstavljaju rizik za osoblje i vojne misije ukoliko na internetu objavljuju informacije.

- Medijsko osoblje i neprijatelji kreiraju lažne profile kako bi prikupili informacije. Naprimjer, Talibani su na profilima koristili fotografije atraktivnih djevojaka i na taj način stupali u kontakt s vojnicima - stoji u upozorenju.

Mnogi od ukupno 1577 ispitanih članova Obrane nije znalo da bi se neprijatelji mogli predstavljati kao stari školski prijatelji ili prelijepe žene, piše Telegraph.

Vojnici, te njihove obitelji i prijatelji, upozoreni su na opasnosti dijeljenja detalja kao što su imena, činovi i lokacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:32