UŽASNA SMRT

Talentirani pijanist otvorio Youtube kanal i odlučio se suprotstaviti Putinu. Kraj mu je bio strašan: ‘Na pogreb mu je došlo 11 ljudi...‘

Pavel Kušnir je jedan od otprilike 1000 Rusa koje je ruski državni aparat zbog kritiziranja rata u Ukrajini nastojao ušutkati

Pijanist Pavel Kušnir (arhivska fotografija)

 Not supplied/WillWest News/Profimedia

Pijanist Pavel Kušnir imao je 17 godina kad je primljen na prestižni Moskovski državni konzervatorij Pjotra Iljiča Čajkovskog. Drugi ga se studenti sjećaju kao sramežljivog i introvertiranog poznavatelja klasične glazbe, filma, književnosti i slikarstva. Za kruh je zarađivao svirajući u provincijskim orkestrima, a napisao je i nekoliko avangardnih romana. Većina njih, međutim, nije objavljena.

Kušnir je već dugo kritičar predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, a politički je aktivist postao nakon što je Rusija krajem veljače 2022. godine napala Ukrajinu. Pijanist je tada počeo dijeliti antiratne letke te poduzimati štrajkove glađu. Nakon što je na svom kanalu na online video platformi YouTube u trenutku kada ga je pratilo pet korisnika objavio četiri ljutite osude rata u Ukrajini, završio je u zatvoru u Birobidžanu, gradu u Židovskoj autonomnoj oblasti na istoku Rusije u kojem je živio.

U tom je zatvoru i umro. U trenutku smrti imao je svega 40 godina, piše The New York Times.

Kušnir je jedan od otprilike 1000 Rusa koje je ruski državni aparat zbog kritiziranja rata u Ukrajini nastojao ušutkati. Neki političari i poznatiji umjetnici tijekom boravka u zatvoru i suđenja dobiju dosta pozornosti. Mnogo je, međutim, onih koji nakon pritvaranja padnu u zaborav. Kušnir jedan od tih koji su pali u zaborav.

Opozicijska političarka Svetlana Kaverzina napisala je na komunikacijskoj platformi Telegram da ona i njezini istomišljenici nisu mogli prikupiti novac kako bi Kušniru poslali odvjetnika jer nisu znali što se s njim događa. "Nismo mu slali pisma potpore. Nismo ga odgovarali od žrtvovanja. Bio je sam. Hajdemo mu barem sada kada je umro reći: ‘Oprosti nam i počivaj u miru", rekla je Kaverzina.

Čak je i informacija da je umro gotovo pa slučajno postala javna stvar. Olga Romanova, čelnica nevladine organizacije za zaštitu prava zatvorenika Rusija iza rešetaka, doznala je da je umro kada su joj zatvorenici iz Židovske autonomne oblasti rekli da je preminuo jedan glazbenik s kojim su dijelili ćelije. Ti su zatvorenici 27. srpnja ove godine rekli da je Kušnir preminuo od posljedica štrajka glađu u koji se upustio dok je bio u istražnom zatvoru. Ruski su tužitelji pijanista optužili za "opravdavanje terorizma".

Nakon što je izašao članak u kojem je opisana Kušnirova smrt, neki ljudi kojima je pisao i koje je bezuspješno molio za potporu pronašli su ta pisma. Uz to, glazbena je zajednica nakon njegove smrti počela ponovno govoriti o njegovom talentu. Pohvaljen je i njegov roman "Ruski rez" koji je samostalno objavio u Njemačkoj. Članica punk grupe Pussy Riot Marija Aljohina rekla je da joj je Kušnir napisao mnogo pisama, ali da ih je pročitala tek nakon što je umro.

Više od 20 klasičnih glazbenika napisalo je u kolovozu ove godine posvetu Kušniru koja je objavljena u jednim njemačkim novinama. Grace Chatto, engleska glazbenica i pjevačica iz grupe Clean Bandit, rekla je da s njim studirala 2004. te da joj je pokazao filmove švedskog redatelja Ingmara Bergmana, Talijana Michelangela Antonionija i ruskog majstora Andreja Tarkovskog. Rekla je da je znala ostajati budna kako bi slušala njegove izvedbe skladbi Rusa Sergeja Rahmanjinova, Austrijanca Franz Schuberta i drugih kompozitora. Klavir je svirao "slobodno" i "iskreno", često ignorirajući upute profesora.

Politički se aktivirao 2011. godine te sudjelovao u prosvjedima protiv Vladimira Putina u Moskvi, piše The New York Times.

Početkom 2023. godine, dobio je posao u Birobirdžanskoj filharmoniji. U intervjuima je hvalio rock glazbenike Kurta Cobaina i Janis Joplin, a rukom napisane romane čuvao u ladicama. Imao je radijsku emisiju u kojoj je objašnjavao kompozicijske poljskog kompozitora Frédérica Chopina. Slušatelje je pozdravljao s antifašističkim pokličem "No pasaran!". Svoj je YouTube kanal nazvao prema liku FBI agenta Foxa Muldera iz serije "Dosjei X". U jednom se videu založio za prava LGBTIQ zajednice, a u drugom pozvao na prosvjede i revoluciju. Filharmonija ga je otpustila u siječnju ove godine.

Rat u Ukrajini ga je jako uznemirio, a pogotovo masakr u Buči.

Štrajkao je glađu kako bi pokušao natjerati ruskog predsjednika Vladimira Putina da podnese ostavku i okonča rat. Prema zatvorskom pravilniku, zatvorenike koji štrajkaju glađu mora se stalno nadgledati, međutim Olga Romanova iz Rusije iza rešetaka tvrdi da se Kušnira nije nadgledalo. Ona sumnja da je preminuo od posljedica štrajka. Pijanistova majka Irina Levina nije dopustila da nezavisni stručnjak napravi obdukciju njegovog tijela. Kušnirovi su prijatelji rekli da se obitelj od njega distancirala kada je počeo kritizirati Putina. Niti njegova majka niti njegov brat nisu došli na njegovu kremaciju.

"Htjela sam da bude tiši i da se kloni politike. Jako mi je žao što je svoj život dao za, čini se, ništa", rekla je Levina za nezavisne novine Okno.

Na Kušnirov je pogreb došlo 11 osoba.

Nije bilo ni elegije.

"Pavel se žrtvovao za sve nas, to je maltene biblijska priča. Pokušavao je vrištati, ali je bilo toliko prigušeno", rekla je Maria Nemcova, njegova kolegica s fakulteta za The New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:12