DRAMA U ADENU

TALAČKA KRIZA U SUPERMARKETU Džihadisti pucajući provalili u centar, držali 30 talaca: 'Ne želimo žene u dućanima'

Napadači su vikali kako prosvjeduju protiv mješanja muškaraca i žena u supermarketu, te su tražili da zaposlenice prekriju svoja lica
 AFP

Oko 30 islamističkih militanata u četiri pick-up dostavna vozila došli su u nedjelju popodne u supermarket u Adenu, gradu na jugu Jemena, te pucali u zrak i uzeli taoce. Kupci su se razbježali u panici kad je započela pucnjava, ali je jedan dio kupaca ostao zatočen kada su napadači zaključali vrata. Nakon manje od sat vremena militanti su oslobodili taoce i napustili mjesto događaja.

Prema iskazima svjedoka, koje prenose mediji, napadači su vikali kako prosvjeduju protiv mješanja muškaraca i žena u supermarketu, te su tražili da zaposlenice prekriju svoja lica u skladu s islamističkim zakonima. Jedan od kupaca posvjedočio je kako su napadači vikali da je ovo bilo posljednje upozorenje.

Posljednjih mjeseci u mnogim dijelovima ovog jemenskog lučkog grada na Arapskom moru ojačali su militanti. Aden je glavno poprište sukoba između šiitskih pobunjenika, vojnih jedinica, snaga vjernih međunarodno priznatoj vladi te južnih separatista i drugih militantnih skupina.

U srpnju su šiitski pobunjenici istjerani iz Adena, ali kada su ih provladine snage krenule čistiti iz drugih dijelova Jemena, al-Qaeda je iskoristila situaciju i ojačala utjecaj u samom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:07