RJEŠENJE ZA SPAS INE

TAJNI PLAN STATE DEPARTMENTA: RH traži da MOL odbaci tužbu za plin i onda SAD može posredovati

Mađarska strana pak očekuje da Republika Hrvatska odustane od suđenja šefu MOL-a Zsoltu Hernadiju
 Cropix

Hrvatska je načelno prihvatila ponudu Amerike da posreduje u rješavanju spora između hrvatske Vlade i MOL-a. Uskoro ću Vladi predložiti donošenje odluke o mogućem sadržaju medijacije i konkretnim uvjetima pod kojima smo spremni ući u taj proces - rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak Jutarnjem listu, otklanjajući tako tvrdnje mađarskog ambasadora Gabora Ivana da je MOL prihvatio američku pomoć, a da je hrvatska Vlada već više od pola godine razmatra i šuti. Nije istina da su Mađari u tom pogledu korak ispred nas, dodaje.

Mađarska poruka

Veleposlanik Ivan pokušao je u intervjuu jednim dnevnim novinama hrvatsku stranu generalno prikazati kao kočničara dogovornog rješavanja spora s MOL-om. Hrvatska, po njemu, praktično opstruira ponudu Amerike o prijateljskom posredovanju oko Ine. Izričito tvrdi da „nisu sve strane potpuno zainteresirane da riješe problem“ te za političko kalkulanstvo optužuje voditelja hrvatskog pregovaračkog tima, ministra Vrdoljaka. Tvrdi da je hrvatskoj strani od interesa Ine mnogo važniji politički probitak.

Strah od Rusa

Do američke ponude za medijaciju došlo je za vrijeme posjete Amosa Hochsteina, zamjenika glavnog tajnika State Departmenta za pitanja energetike, koji je proljetos u dva navrata obišao Zagreb i Budimpeštu. Amerikanci su intezivirali svoju zainteresiranost za rješavanje spora između MOL-a i hrvatske Vlade nakon iskazivanja namjere nekih ruskih kompanija da uđu u vlasništvo Ine. Vrdoljak je nedavno u intervjuu Jutarnjem listu rekao da Hrvatska ima „međunarodnu podršku prije svega u stavu da se sukob oko Ine ne smije proširiti na odnose između dvije zemlje te da ga treba što prije riješiti. Amerika podržava najbrže rješenje“, otkrio je. U razgovore vrlo upućeni izvori tvrde da je razlog američke hitnosti onemogućavanje ulaska ruskog kapitala u hrvatski energetski sektor. Primarni je interes SAD-a da Rusi ne uđu u Hrvatsku, a kako će se spor između MOL-a i Hrvatske riješiti, na čiju će štetu to biti, mnogo ih manje zanima, otkriva nam jedan od hrvatskih energetskih stručnjaka.

Hrvatska spremna

Hrvatska je, kako smo uspjeli saznati, spremna na američku medijaciju pod uvjetom da MOL povuče tužbu pred međunarodnom arbitražom u Washigtonu gdje je Hrvatsku tužio za 2,6 milijardi kuna. Ali u hrvatskoj su Vladi istodobno vrlo oprezni. Oprezni su prvenstveno zato jer u godinu dana, koliko se pregovori s MOL-om vode, mađarska strana uporno otklanja svaku mogućnost promjene postojećeg modela upravljanja Inom, modela koji je rezultat koruptivnih ugovora Ive Sanadera. Hrvatska je nepovjerljiva i zato jer MOL u posljednje vrijeme na svaki način pokušava preduhitriti ishod arbitražnih postupaka nekim prijekim, ishitrenim rješenjima, poput zatvaranja Siska.

Sanaderovi ugovori

Hrvatska će Vlada, vrlo vjerojatno, tražiti da predmet medijacije budu već započeti arbitražni postupci, koji se tiču valjanosti, odnosno ništetnosti Sanaderovih ugovora. Istodobno, Vlada nikako ne može pristati da dio medijacije bude i proces čelnom čovjeku MOL-a Zsoltu Hernadiju, koji uskoro počinje pred hrvatskim sudovima. Sve kad bi i htjela, izvršna vlast o tome ne može pregovarati, jer je to stvar pravosuđa, na koje ona ne može utjecati. Dobro upućeni izvori smatraju da je upravo spašavanje Hernadija glavni cilj u posljednje vrijeme osjetnog pojačavanja pritiska s mađarske strane.

A na tvrdnje mađarskog ambasadora Ivana da hrvatska strana problem Ine politizira, dok se, kako je rekao, MOL rukovodi samo poslovnim interesima, visoki se izvor u hrvatskoj Vladi samo nasmijao. Uvaženi veleposlanik već govori iz MOL-ovih cipela, rekao je. Koliko znam, već početkom iduće godine, čim mu istekne mandat, gospodin Gabor Ivan diplomatsku će karijeru zamijeniti važnom funkcijom u MOL-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:58