IZDAO HITLERA

TAJNA SMRTI PUSTINJSKE LISICE Pismo Rommelova sina: 'Otac je uzeo otrov da nas spasi'

Kako je Rommel bio vrlo ugledan, Hitleru je odgovaralo da se na tih način rješi svog feldmaršala

Pismo Manfreda Rommela, sina njemačkog nacističkog vojskovođe poznatijeg pod ratnim nadimkom Pustinjska lisica, u kojem se opisuju njegovi posljednji trenuci s ocem, privukla su mnogo pažnje prilikom nedavne aukcije u Londonu.

Sin tadašnjeg njemačkog nacionalnog heroja imao je 15 godina kad su po njegova oca u listopadu 1944. došla dvojica generala. Tog jutra, piše Manfred, stigao sam kući vlakom u šest sati ujutro i susreo s ocem. Bio je dobro, i on i majka, doručkovali smo i otišli u šetnju. Rekao mi je kako uskoro dolaze dvojica generala, navodno na razgovor o njegovim daljnjim komandama. No otac je sumnjao u iskrenost te najave. Bojao se da je to tek kamuflaža za pokušaj njegova micanja s dužnosti, napisao je Manfred u pismu datiranom na 27. travnja 1945.

Moždani udar

Feldmaršal Rommel, njegov 53-godišnji otac, koji se dokazao u akciji u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a smatralo ga se jednim od najsposobnijih njemačkih vojskovođa, umrlo je 14. listopada 1944. Sumnjao je s pravom u razlog dolaska kolega u svoj dom. Naime, Rommel je optužen da je bio jedan od glavnih urotnika u pokušaju svrgavanja Hitlera 20. srpnja te godine. Ponuđene su mu dvije opcije.

Mogao je ili počiniti časno samoubojstvo ili izići pred vojni sud pod optužbom za veleizdaju.

- Dvojica generala razgovarala su s ocem nasamo. Poslao me iz sobe, a oko 45 minuta nakon toga sreo sam ga na izlazu iz majčine sobe. Rekao mi je kako se oprostio s njom i koji mu je izbor pružen. U slučaju samoubojstva, rekli su mu Hitlerovi poslanici, njegovoj obitelji neće biti ništa, dapače, nacistička će se vlada pobrinuti da im ništa ne fali. Nakon što mi je rekao zbogom, napustio je kuću u uniformi. Sjeo je na stražnje sjedalo automobila, a dvojica generala ušla su s njim. Automobil je krenuo. Petnaest minuta kasnije telefon je zazvonio i javili su nam iz bolnice kako je otac mrtav. Rečeno nam je kako je doživio moždani udar - napisao je mlađi Rommel.

Smrt u bolnici

Manfred Rommel je u pismenom izvještaju, očigledno za savezničke snage, napisao kako je Führer poručio njegovu ocu da ne želi uništiti njegov ugled u njemačkom društvu i stoga mu nudi časan izlaz. Trebao je dobrovoljno uzeti pilulu cijanida.

- Otrov bi djelovao za pet sekundi. U slučaju da odbije, bio bi uhićen na mjestu - izjavio je Manfred.

Inače, sin generala-feldmaršala planirao se za vrijeme rata priključiti Hitlerovim zloglasnim stranačkim snagama Waffen SS-u, no otac je bio protiv toga pa se priključio Luftwaffeu. Nakon rata postao je odvjetnik, političar i gradonačelnik Stuttgarta, gdje živi i danas. Dokument na dvije stranice prodan je u sklopu kolekcije ratnih memorabilija koje su pripadale kapetanu Noelu Chavasseu, časniku britanske vojske u Drugom svjetskom ratu, bliskom Bernardu Montgomeryju.

Šef britanske vojske Montgomery navodno je cijenio Rommela, poznatog kao velikog vojskovođe. Vjeruje se da je dokument s aukcije kopija dokumenta u kojem je bilo zapisano svjedočenje Rommelova mladog sina.

Rommel je bio vrlo cijenjen među saveznicima, a njegov Afrički korpus nikad nije bio optužen za ratne zločine. Tvrdilo se i kako je Rommel ignorirao naredbe da pobije uhvaćene komandose, židovske vojnike i civile te kako se ‘viteški odnosio prema protivnicima’. No drugi su navodili kako je svojatao ratnu slavu i kako je često dovodio u veliku opasnost svoje trupe.

Pokop uz vojne počasti

Kako je Rommel bio vrlo ugledan, Hitleru je odgovaralo da se na tih način rješi svog feldmaršala. Objavljeno je da je Rommel umro od ozljeda, a čovjek poznat po vojnom geniju pokopan je uz sve državne počasti. Tek je kasnije, za vrijeme suđenja u Nurnbergu, otkriveno kako je počinio samoubojstvo kako bi zaštitio obitelj.

Rommel se navodno protivio ubojstvu Hitlera, što je želio dio urotnika. Njegova je udovica, a i neki drugi, nakon rata tvrdila da je Rommel želio da Hitler bude izveden pred sud. Smatrao je, tvrdila je ona, kako bi njegova smrt izazvala građanski rat u Njemačkoj i Austriji i kako bi Hitler postao mučenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:41