SILE PRIRODE KAO ORUŽJE

TAJNA OPERACIJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU: SAD i Novi Zeland razvijali 'tsunami bombu'!

Sjedinjene Države i Novi Zeland provodili su tajna testiranja "tsunami bombe" dizajnirane za uništenje obalnih gradova uz pomoć podvodnih eksplozija koje su stvarale masivne plimne valove.

Testiranja obavljena u vodama oko Nove Kaledonije i Aucklanda tijekom Drugog svjetskog rata pokazala su da je oružje bilo ostvarivo, te da bi 10 velikih podmorskih eksplozija moglo potencijalno stvoriti 11-metarske tsunamije koji bi preplavili manje gradove.

Tajna operacija, kodnog imena "Project Seal", testirala je apokaliptički uređaj kao mogućeg suparnika nuklearnoj bombi. Za vrijeme testiranja sveukupno je eksplodiralo oko 3700 bombi, prvo kod Nove Kaledonije, a kasnije u blizini polutotoka Whangaparaoa kod Aucklanda na Novom Zelandu.

Planovi operacije ponovno su ugledali svjetlo dana zahvaljujući autoru i redatelju Rayu Waru, koji je istraživao stare vojne dokumente "zakopane" u državnom arhivu.

Projekt je lansiran u lipnju 1944. godine nakon što je časnik američke mornarice E. A. Gibson tijekom rušenja koraljnih grebena eksplozivom opazio stvaranje velikih plimnih valova.

Kako kaže Waru, iako su se prvotna testiranja pokazala uspješnima, operacija je gurnuta postrance početkom 1945. godine. Unatoč tome, novozelanske vlasti samostalno su nastavile istraživanje i u 50-ima.

Stručnjaci su zaključili da za stvaranje plimnog vala nije dovoljna jedna veoma snažna eksplozija, već da bi za uspješnu "tsunami bombu" trebalo oko 2 milijuna kilograma eksploziva postavljenih u liniji oko 8 kilometara od obale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:26