RADNICI U BIJELOJ KUĆI

Tajna gradilišta pored Zapadnog krila: Gradi li Obama novi superbunker ili se samo časti velikim bazenom?

Za sada je poznata jedna stvar, posljednjih 17 mjeseci radnici svakog dana dolaze na gradilište, obavljaju svoj posao te odlaze nikome ne odajući na čemu rade
 Google

WASHINGTON - Veliko gradilište koje je osvenulo pored Zapadnog krila Bijele kuće u Washingtonu izazvalo je veliko zanimanje javnosti, ponajprije jer nitko ne zna što građevinski stojevi rade u jednom od najpoznatiji vrtova na svijetu. Radnici su već iskopali rupu od, procjenjuje se, 30 puta 30 metara za nepoznati tajni projekt. Ovo je prvi puta da su tlo i cijevi ispod Ovalnog ured prepušteni prirodnim elementima, navodi Daily Mail .

Dužnosnici su u svojim priopćenjima davali cijeli spektar opisa, od nadogradnje klimatizacijskog sustava do 'nečeg vezano uz sigurnost američkog predsjednika'. Međutim, to nije ugasilo glasine da Barack Obama pored Zapadnog krila postavlja nešto sasvim drukčije - također, od velikog bazena do spa centra. Drugi pak nagađaju kako se zapravo radi o proširenju predsjedničkog skloništa koji je izgrađeno još u vrijeme Franklina D. Roosevelta.

Za sada je poznata jedna stvar, posljednjih 17 mjeseci radnici svakog dana dolaze na gradilište, obavljaju svoj posao te odlaze nikome ne odajući na čemu rade.

Sredstva za gradnju dodijeljena su nakon 11. rujna i čini se kako će se nova građevina povezati s predsjedničkim centrom za operacije. U toj se prostoriji bivši potpredsjednik Dick Cheney sklonio u vrijeme terorističkih napada 2001. godine dok se tadašnji predsjednik George W. Bush nalazio na zrakoplovu Air Force One.

Dužnosnik Bijele kuće dao je izjavu za New York Times u kojem za gradilište navodi kako je generalna ideja 'proširenje baze za hitne slučajeve'. - Radi se o gradnji usko povezanoj s nacionalnom sigurnosti. Čak ni mi ne znamo o čemu se točno radi - rekao je dužnosnik.



View Larger Map

Tijekom Drugog svjetskog rata sklonište od bombardiranja sagrađeno je pod Istočnim krilom iako je kasnije pretvoreno u sobu za operacije. Tijekom 1969. predsjednik Richard Nixon dodao je podzemnu kuglanu dok je dodatni podzemni kat niže sagrađen kasnije, zajedno sa spalionicom, praonicom rublja i svlačionicama za zabavljače koji gostuju u Bijeloj kući. Današnja prva dama Michelle Obama taođer je ostavila svoj utisak u vrtu Bijele kuće te često naglašava kako tamo voli uzgajati voće i povrće.

Radove na Zapadnom krilu nadgleda američka Administracija za opće usluge ( General Services Administration ) koja tvrdi kako se radi o nadogradnji sustava ventilacije i električnih vodova. Njihova glasnogovornica Sara Merriam izjavila je za New York Times kako će se radovi kasnije nastaviti i s druge strane Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:39