VELIKA OLUJA

Tajfun Vongfong pogodio Japan

High waves surge toward a port of Kawaminami town in Miyazaki prefecture, Japan's southern island of Kyushu on October 13, 2014, while fishing boats evacuate in the port. Powerful typhoon Vongfong barreled into Japan, with at least one person missing and dozens injured. AFP PHOTO / JIJI PRESS JAPAN OUT
 JIJI PRESS/AFP

TOKIO - Snažan tajfun Vongfong pogodio je u ponedjeljak središnji dio Japana nakon što je već za sobom ostavio 44 ozlijeđenih i jednu nestalu osobu - Kineza kojeg su odnijeli valovi, saznaje se od vlasti i medija.

Središte tajfuna, 19. u sezoni, "zahvatilo je kopno u Makurazakiju, na otoku Kyushu u ponedjeljak", popraćeno udarima vjetra brzine do 180 km/h, kazao je glasnogovornik Nacionalne meteorološke agencije.

Otkazana su 372 leta a željezničke veze prekinute u području Kansaija. Poremećaj prometa osjetio se tim više jer su Japanci koristili produženi vikend s prazničnim ponedjeljkom.

Prije nego je dosegao glavne japanske otoke, tajfunu je prethodilo nevrijeme i troje Kineza odnijeli su divovski valovi u Shizuoki, na obali južno od Tokija u nedjelju popodne. Dvoje je spašeno ali u ponedjeljak nema vijesti o trećoj osobi.

Tajfun je zahvatio arhipelag Okinawe za vikend s vjetrom jačine preko 200 km/h. Televizija je prikazala olujnu kišu, poplavljene ceste i opustošene kuće.

Jačina mu je smanjena sa "vrlo snažan" na "snažan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:43