MISTERIJ

TAJANSTVENA LETJELICA X 37B Američka se vojska hvali da je opet u svemir poslala raketoplan, ali ne želi otkriti čemu služi

Upravo lansirani mini-shuttle opremljen je, doznaje se, eksperimentalnim propulzijskim sustavom tzv. 'Hall potisnika'
 AFP

Američka vojska poslala je u svemir letjelicu X 37B obavijenu velom tajni. U svemir ju je ponijela raketa Atlas V, koja je u srijedu lansirana iz Cape Canaverala, a sve se odvija u sklopu tajnovitog vojnog istraživačkog programa koji je započeo pod okriljem NASA-e, ali je nakon sedam godina prebačen pod kontrolu vojske.

Riječ je o već petoj misiji misteriozne letjelice bez posade, koja je, prema informacijama koje je vojska ipak pustila u javnost, opremljena obiljem ekperimentalne tehnologije. Prema jednoj teoriji, namjena letjelice je nadzor kineskih satelita. Iran je pak vjerovao da se radi o naoružanoj letjelici, što je demantiralo američko ratno zrakoplovstvo.

U nedostaku pouzdanih informacija, postoje također nagađanja da letjelica služi kao satelit za nadzor problematičnih područja poput Bliskog Istoka ili pak za sakupljanje isluženih američkih satelita.

Posljednja ovakva letjelica vratila se 2014. nakon 674 dana u svemiru, dok su prijašnje provodile 1367 dana u orbiti. Koliko će ova kružiti u orbiti, američka vojska nije željela otkriti.

Upravo lansirani X 37B opremljen je, doznaje se, eksperimentalnim propulzijskim sustavom tzv. 'Hall potisnika'. Također, letjelica je ponijela gotovo stotinu uzoraka polimera i kompozitnih materijala čija će izdržljivost biti testirana u surovim svemirskim uvjetima.

Među tehnološkim novotarijama na letjelici je i solarno jedro koje je sklopljeno u malu kutiju, a rasklopljeno obuhvaća 32 četvorna metra. Takva bi tehnologija mogla biti korisna, vjeruju u Planetary Society , u budućim misijama za praćenje solarnog vremena i opažanje asteroida.

Premda je cijeli projekt obavijen velom tajne, američke su vlasti prilikom ovoga lansiranja, kao i u prethodnim slučajevima, dozvolili snimanje polijetanja misteriozne letjelice, a i posjetitelji Cape Canaverala mogli su sa standardnih lokacija promatrati lansiranje uživo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:43