GODIŠNJICA PROBOJA

Tadić s komemoracije za Jasenovac: Moramo naći snage za pomirenje

Rajko Kuzmanovic president of Republic of Srpska, left, Nebojsa Radmanovic member of Bosnia tree-partite presidency, center, and Serbia's President Boris Tadic, right, hold candles as they pay respects to all victims from WWII, in Donja Gradina (part of former concentration camp Jasenovac),130 kms northwest of Bosnian capital of Sarajevo, Sunday, April 11, 2010. Hundreds people gathered in this part of former concentration camp of Jasenovac from World War II to mark 65 anniversary of liberation of this concentration camp. Jasenovac was the largest extermination camp in the occupied Yugoslavia during World War II. Some seven hundred thousand people were murdered at Jasenovac, mostly Serbs, Jews, Gypsies. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
 RADIVOJE PAVICIC

Kako je i bilo najavljeno srbijanski predsjednik Boris Tadić danas je prisustvovao obilježavanju 65. obljetnice proboja preživjelih zatočenika ustaškog logora Jasenovac. No, ta je komemoracija održana na području Donje Gradine u Bosni i Hercegovini u blizini ušća rijeke Une u Savu. Donja Gradina je nekad bila dio jasenovačkog logora, a danas je tamo spomen-obilježje.

- Usprkos strašnim žrtvama, moramo naći snage za pomirenje i to je poruka koju šaljem danas iz Banjeluke, iz Republike Srpske (RS), to je poruka koju šaljem i iz Beograda, kao predsjednik Srbije – izjavio je Tadić nakon komemroacije i dodao kako je nedavno s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem razgovarao o poboljšavanju međudržavnih i međunacionalnih odnosa.

- Isti se razgovor može voditi i s bošnjačkom politikom elitom – uputio je poruku predstavnicima Republike Srpskemeđu kojima je bio i Milorad Dodik, ali je i naglasio da Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici nedavno usvojena u srpskom parlamentu neće utjecati na odnose Srbije i Republike Srpske.

- Republika Srpska se ne može dovoditi u pitanje. Za nas je ona svetinja, ali ona je sigurno utočište ne samo za Srbe, već za sve narode koji žele živjeti u njoj – zaključio je Dodik koji je najavio kako će zatrađiti usvajanje rezolucije kojom bi se zločin u Jasenovcu okarakterizirao kao genocid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:10