11 GODINA NA VLASTI

Tadić odustao od politike dok Srbiju potresaju goleme korupcijske afere

Boris Tadić povlači se iz politike: bivši predsjednik Srbije objavio je u nedjelju da odustaje od kandidature za mjesto predsjednika Demokratske stranke i tako je bez borbe predao mjesto šefa srpske oporbe Draganu Đilasu, moćnom gradonačelniku Beograda.

Novi predsjednik

Nakon 11 godina vlasti Tadić je s Demokratskom strankom u svibnju izgubio predsjedničke i parlamentarne izbore, no Đilas je ostao gradonačelnik tromilijunskoga Beograda. Nova izborna pobjeda potaknula je ambicioznog tehnokrata da prije nego što je očekivao preuzme lidersku poziciju od svog političkog oca Tadića. Novi predsjednik stranke trebao bi biti izabran 25. studenoga na idućoj sjednici Glavnog odbora.

- U novim okolnostima neću se kandidirati za predsjednika DS-a i vjerojatno ću biti kandidat za počasnog predsjednika. To će biti moja funkcija u stranci, a što će biti moje društvene uloge na drugim poljima, o tome ćemo razgovarati u mjesecima koji dolaze - rekao je Tadić novinarima u nedjelju poslijepodne, nakon sjednice proširenog vodstva stranke.

Nasljedniku Zorana Đinđića kraj političke karijere dolazi u dobi kad se mnogi tek počinju ozbiljnije politički angažirati. Tadić s 54 godine “ustupa mjesto mlađima”, odnosno 45-godišnjem Draganu Đilasu, čime će najvjerojatnije podijeliti sudbinu 82-godišnjeg Dragoljuba Mićunovića, prvog predsjednika Demokratske stranke koji je već godinama u zapećku kao predsjednik političkog savjeta stranke.

- Na prvi pogled Tadić odlazi dobrovoljno, no njegov je odlazak uvjetovan nizom okolnosti, od gubitka izbora do dubokih podjela u DS-u koje je to izazvalo - objašnjava beogradski analitičar Dejan Vuk Stanković.

Prijetnja podjelom

I da je ušao u okršaj s Đilasom, Tadić bi najvjerojatnije izgubio bitku jer je zadržao podršku trećine stranačkih predstavnika, a stranka bi se podijelila. Time bi zadugo učvrstila vlast sadašnje vladajuće koalicije. Tadić je zato izabrao dobrovoljno povlačenje, uvjetujući to promjenom statuta stranke i imenovanjem svojih suradnika na važnije položaje. Kad je dobio što je tražio, objavio je da se neće kandidirati.

Bivši potpredsjednik srpske vlade Božidar Đelić ocijenio je da se u Demokratskoj stranci dogodio “zreo dogovor” jer je na osnovi toga koga su lokalni stranački odbori kandidirali za predsjednika utvrđeno da je odnos snaga 70 naprama 30 za Đilasa. Obje strane zato su odlučile da u političkim nesuglasicama ne treba ići do kraja i razbiti stranku.

Na pitanje odlazi li Tadić zato što je ucijenjen, pa daje ostavku kako ne bi završio kao Ivo Sanader, Dejan Vuk Stanković odgovara da postoji više kandidata za srpskog Sanadera koji bi došli na red prije Tadića.

- On sigurno nije prvi u redu za takvo što - ističe Stanković.

Jedan od onih koje se prozivalo za afere, bivši ministar obrane Dragan Šutanovac, objavio je da se više neće kandidirati za potpredsjednika.

Raskinuti veze

Iako je na odlučujućoj sjednici Glavnog odbora u nedjelju stalno ponavljao da je najvažnije sačuvati jedinstvo stranke, Boris Tadić je na odlasku napao Đilasa za veze s tajkunom Miroslavom Miškovićem.

Izjavio je da je inzistirao na tome da se prekine organska veza između DS-a i predstavnika tajkunskih grupa.

- Mislim da su ti ljudi, koji su se obogatili 90-ih na račun društva i građana, nekorisni za društvo. Oni nisu u stanju napraviti proizvod i izvesti ga na svjetsko tržište, oni su jedino u stanju funkcionirati pod zaštitom države - optužio ih je Tadić.

Dio uvjeta za povlačenje bio je da se DS profilira kao socijaldemokratska stranka, po uzoru na hrvatski SDP. Tadić je, među ostalim, tražio da se izbori za novo vodstvo stranke sada održavaju češće, svake dvije godine, umjesto jednom u četiri godine. Znači li to da već planira svoj povratak?

- Sigurno je da se na neko vrijeme povlači, a nitko ne zna što će se događati jer je ovdašnja politička scena jako burna i puna obrata - kaže Dejan Vuk Stanković. Doduše, još nitko nije otišao, a da se poslije vratio na velika vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 07:11