ČLANSTVO U EU

Szijjarto: ‘Srbija je ključna država zapadnog Balkana‘; Radman: ‘Mora reći gdje je 1858 nestalih‘

Grlić Radman je naglasio da na tom putu još ‘postoje određena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose‘ Zagreba i Beograda
Gordan Grlić Radman
 Ivo Ravlić/Cropix

Srbija je ključna država zapadnog Balkana i njezino članstvo u EU-u je od strateške važnosti, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, nakon čega je njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman izjavio da tome mora prethoditi rješavanje otvorenih pitanja.

- Što se tiče ulaska Srbije u Europsku uniju, želim reći da Mađarska proširenje smatra jednim od najvažnijih europskih politika. Mislim da bez proširenja EU ne može vratiti svoju snagu - odgovorio je Szijjarto na pitanje mađarske novinarke, manje od mjesec dana nakon što je premijer Viktor Orban na Bledu rekao kako je Srbija ključna za europsku sigurnost i identitet.

- Srbija je ključna država zapadnog Balkana, to je posve jasno, stoga bi njezino članstvo predstavljalo veliku korist za EU - rekao je Szijjarto u Nagykanizsi nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Natašom Tramišak.

Naglasio je kako je stabilnost zapadnog Balkana ključna za Europu i da se ona može dobiti "prvenstveno integracijom", pa je kritizirao spor proces proširenja kao "stratešku pogrešku" EU-a.

- U geopolitici nema vakuuma - ako to neće biti EU, ima i drugih kandidata - zaključio je mađarski šef diplomacije.

image
Peter Szijjarto
Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AFP

Grlić Radman se složio oko potrebe europske perspektive zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, no naglasio je da "postoje određena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose" Zagreba i Beograda na koje se treba odgovoriti prije podrške srbijanskom napretku prema Europskoj uniji.

- Mi tragamo još uvijek i pitamo Srbiju o 1858 nestalih. Njihove obitelji su još žive. Nas pogađa ta bol koju vidimo kad obilježavamo Dan nestalih kod onih koji ne znaju gdje su im članovi obitelji - rekao je hrvatski ministar.

Najavio je da će u subotu biti u Crnoj Gori gdje će s crnogorskim šefom diplomacije položiti vijence povodom 30. godišnjice otvaranja logora koji je "bacio sjenu na sve što je ljudsko", u kojem je bilo zatočeno više od tri stotine civila iz Dubrovnika i okolice. Grlić Radman je naglasio da želi da se tako dostojno obilježe i logori koji su bili u Srbiji.

Ministar od Srbije očekuje i poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, tako da ona dobije jednak status kao srpska manjina u Hrvatskoj koja ima zagarantirana mjesta u parlamentu.

- To su temeljna pitanja - pitanja vladavine prava - zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 05:03