UKLETI AVIOPRIJEVOZNIK

SVJETSKI SINONIM ZA TRAGEDIJU 'Ako ne žele propasti, moraju promijeniti ime, boje i sve ostalo'

Donjeck, 200714.Ukrajina, jedno od mjesta gdje su pali ostaci putnickog malezijskog aviona. 36 cetvornih kilometara je oznaceno kao moguce mjesto pada aviona dobrovoljci i sluzbe pretrazuju polja. Samo na ovoj lokaciji pronadeno je vise od 50 tijela.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

U zadnjih par mjeseci zrakoplovna kompanija Malaysia Airlines zasigurno je postala sinonim kada su u pitanju zrakoplovne nesreće. Prije četiri mjeseca misteriozno im je nestao zrakoplov na letu iz Kuala Lumpura za Peking (MH370), da bi prije samo nekoliko tjedana kompanija doživjela novi udarac kada je iznad Ukrajine srušen zrakoplov na letu MH17.

Ova kompanije je i ranije doživjela slične udarce. Naime, u otmici koja se dogodila 1977. godine poginuli su svi putnici, dok je u nesreći iz 1995. stradalo 34 putnika.

Ipak, posljednje dvije nesreće kompaniji su zadali posebno težak udarac kada je u pitanju njen imidž, a kako su se ukupni gubici u zadnje tri godine popeli na 1,3 milijarde dolara sve se glasnije razmatra mogućnost rebrandinga. To je u intervjuu za britanski Telegraph već i najavio jedan od direktora Malaysia Airlinesa, Hugh Dunleavy.

- Naši većinski vlasnici, malezijska vlada, već su započeli proces preoblikovanja kompanije. Taj proces će se dodarntno ubrzati i zbog rušenje zrakoplova na letu MH17 - rekao je Dunleavy.

Potpunu preobrazbu kompanije preporučili su im i stručnjaci koji su dugo vremena proveli u avijacija. Tako im je savjetnik za avijaciju iz Boyd Grupe, Michael Boyd, poručio da moraju unijeti korjenite promjene.

- Oni to moraju napraviti i to jako brzo. Trebaju promijeniti boje, ime. Trebaju promijeniti i sve ostalo .- rekao je Boyd za CNN, a njemu se pridružio i bivši inspektor američkog Saveznog ureda za avijaciju (FAA), David Soucie.

- Moraju promijeniti korporativnu kulturu. Ako žele preživjeti moraju detaljno poraditi na osiguranju svojih zrakoplova - izjavio je Soucie.

S obzirom da je u zadnje dvije nesreće koje su se dogodile u samo četiri mjeseca izgubljeno 537 ljudskih života, jasno je da je pred ovom zrakoplovnom kompanijom jako težak zadatak, a to je vraćanje povjerenja ljudi u nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:49