IZBJEGLIČKA KRIZA

SVJETSKI MEDIJI TVRDE DA POSTOJI TAJNI PLAN Njemačka će na istočnoj granici sagraditi ogradu poput Berlinskog zida?! 'Izbjeglice moramo zaustaviti'

 AFP

Kancelarka Angela Merkel suočena je s velikim protivljenjem unutar vlastite stranke prema njezinoj politici otvorenih vrata. Naime, iz redova njezine Kršćansko-demokratske unije u parlamentu su predložili obranu njemačke granice u stilu 'Berlinskog zida', piše britanski Independent.

Detalji 'tajnog plana' o suzbijanju dotoka 10.000 izbjeglica dnevno u Njemačku objavljeni su u njemačkom Bildu koji tvrdi da inicijativu podupire 188 od 310 zastupnika CDU u parlamentu.

Njihovi prijedlozi uključuju žičanu ogradu uzduž njemačke istočne granice - koja se ne razlikuje puno od one koja je rastavljena nakon pada Berlinskog zida.

Kancelarka Merkel je dosad sve slične prijedloge odbila.

- Moramo zaustaviti priljev izbjeglica. Ne bi trebalo biti tabu još jednom pogledati u kakvom stanju su naše granice - rekao je za Bild Christian von Stetten, vođa navedene inicijative. Dodaje kako bi se plan izglasao u roku od jednog dana.

Stetten ističe da je uvjeren kako će Vlada kancelarke Merkel pronaći učinkovit plan za zaustavljanje dotoka novih izbjeglica u Njemačku, čija brojka će ove godine, očekuje se, dosegnuti milijun ljudi.

- Ako se moja pretpostavka pokaže krivom do kraja tjedna, parlament će morati reagirati - zaključio je.

Njegova inicijativa je samo posljednji u nizu, ali i najštetniji konzervativni napad na izbjegličku politiku Angele Merkel, od početka izbjegličke krize u kolovozu. Merkel je dobila potporu iz vlastite stranke za formiranje takozvanih tranzitnih zona na njemačkoj granici, gdje bi se ekonomski migranti iz sigurnih zemalja deportirali nazad u domovinu. Tu ideju snažno su kritizirali socijalni demokrati i opozicija, koji su tranzitne zone usporedili s uspostavom koncentracijskih logora, piše Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:30