IZBJEGLIČKA KRIZA

SVJETSKI MEDIJI O SLOVENSKOJ ŽICI Utjecajni FAZ najavljuje da bi izbjeglice mogle krenuti kroz Istru: 'Između Cerara i Orbana gotovo da nema razlike'

 Dragan Matić / CROPIX

Slovenija je u srijedu ujutro počela s podizanjem žice na granici prema Hrvatskoj, što nije prošlo neopaženo u uglednim svjetskim medijima.

Engleski Guardian opisuje prizor u kojem mnoštvo policajaca i vojnika postavlja ogradu te dodaju izjavu slovenskog premijera Mire Cerara koji ovaj potez opravdava potrebom da se bolje kontrolira priljev izbjeglica. Napomenuo je i da će granica ostati otvorena, piše Guardian. Sličan izvještaj objavio je i BBC koji dodaje da je riječ o bodljikavoj žici.

Široko je ovu temu obradio New York Times - u uvodu teksta opisuje se dosadašnji tijek izbjegličke krize s napomenom da je kroz malenu alpsku zemlju prošlo 180 000 migranata nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu prema Hrvatskoj. Ova prepreka mogla bi stvoriti velike probleme na izbjegličkoj ruti uoči početka zime, ali se podsjeća da su migranti i prije našli načina da zaobiđu prepreke.

Prenose i izjave Mire Cerara koji se boji da bi u slučaju zatvaranja austrijske i njemačke granice u njegovoj zemlji ostalo preko 100 000 migranata što bi dovelo do humanitarne katastrofe. Na kraju teksta se navodi kako je ovaj potez slovenske vlade izazvao osudu od strane humanitarnih agencija i nevladinih organizacija.

I njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung svoj tekst uglavnom svodi na izvještaj, ponavljajući brojke izbjeglica koje su prošle kroz Sloveniju te želju premijera Cerara da kontrolira priljev izbjeglica. No, zanimljiva je infografika na kraju teksta kojom se sugerira da će izbjeglice, u slučaju blokade granice, naprosto zaobići njezin kopneni dio te ili ući u Sloveniju preko Piranskog zaljeva ili produžiti dalje do Italije. To bi značilo da bi se zapravo otvorio novi koridor koji bi išao kroz Istru.

Osim toga, novinar te ugledne novine Karl-Peter Schwarz u posebnom tekstu primijetio je kako praktički više nema razlike u riječima i djelima Mire Cerara i Viktora Orbana . Osim što autor analizira retoriku slovenskog premijera i podršku koju uživa od predsjednika Pahora, podsjeća kako Srbija i Hrvatska dobro surađuju u transportu izbjeglica, nakon početnih razmirica.

Naravno, ni mediji u Srbiji nisu propustili izvijestiti o žici na hrvatsko-slovenskoj granici. Srpski Blic piše kako su slovenski policajci pri podizanju ograde ušli na hrvatski teritorij te izazvali napetosti između dvije države. O podizanju žice izvijestio je i portal b92 koji prenosi izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da je postavljanje žice "bacanje novca".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 21:14