POTVRDA S VRHA

Švicarska predsjednica: Htjeli smo poslati komandose u Libiju

Švicarska vlada je kanila svoje državljane izvući preko Nigera ili preko Alžira
Swiss President Doris Leuthard (L) walks with her Vietnamese counterpart Nguyen Minh Triet (2-L) as they inspect a guard of honour upon his arrival for an official visit to Switzerland at the Lohn residency in Kehrsatz, near Bern on May 18, 2010. Nguyen Minh Triet is on a four day official visit to Switzerland. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
 AFP

BERN - “Vlasti su razmatrale mogućnost uporabe snaga sigurnosti u talačkoj situaciji i to ne bi trebalo kritizirati”, izjavila je švicarska predsjednica Doris Leuthard na konferenciji za novinare, a prenosi londonski Guardian. Time je šefica švicarske konfederacije potvrdila ranija medijska nagađanja o tome kako je vlada u Bernu u protekle dvije godine razmatrala niz scenarija za spas dvojice svojih državljana koje je zatočio libijski diktator Moamer Gadafi.

Zašto je iscurilo

No, Leuthard je izjavila da joj nije drago što je ta informacija iscurila u javnost, prenosi Guardian. Riječ je, naime, o najvećoj krizi u odnosima Libije i Švicarske. Gadafijev sin Hannibal boravio je u hotelu u Zürichu i premlatio neke od posluge te je zaglavio iza rešetaka. Ubrzo je pušten, ali bijes ga nije prošao: Libija je prekinula poslove sa Švicarskom i zatim zatočila dva Švicarca: Maxa Göldija i Rachida Hamdanija. Naime, za izaći iz Libije ne potrebna izlazna viza koju im vlasti naprosto više nisu htjele odobriti.

Isprika nije dosta

Njih su dvojica tako ostala zatočena u švicarskoj ambasadi od kraja 2008. godine dok na kraju, bez obzira na ispriku švicarske vlasti (tadašnji je predsjednik Hans-Rudolf Merz osobno tim poslom došao u Tripoli - a Gadafi ga nije primio), nisu izvedeni pred sud i osuđeni. Hamdani je ubrzo pušten, a Göldi je u zatvoru proveo puna četiri mjeseca i pušten je tek nedavno.

U jeku krize je, kako je potvrđeno, službeni Bern razmatrao nekoliko planova izvlačenja dvojice poslovnjaka potajice, akcijom specijalnih snaga, poznatih kao DRA10 (Détachement de reconnaissance d’armée 10), koje su zamišljenje za spašavanje švicarskih građana koji bi se našli u zatočeništvu negdje izvan zemlje. Švicarska je neutralna, ali ima vojsku i svi su odrasli muškarci vojni obveznici.

Alžir ih je izdao

Prvi je plan, tvrdi Tribune de Geneve, predmnijevao da se dvojicu zatočenika potajno ukrca u ambasadorov avion i tako izvuče iz zemlje. No, ocijenjeno je da je plan preriskantan i za samog ambasadora. Razmatrala se i mogućnost da se zatočenike potajice prebaci u Alžir, koji nema baš dobre odnose s Libijom, ali od toga se odustalo jer su vlasti te afričke zemlje tražile da im Bern izruči disidente koji borave u Švicarskoj. Možda najsmioniji plan je predviđao da se Göldija i Hamdanija prebaci do obale, a onda izvuče podmornicom, ali Tribune nije objavila čijom.

Četvrti plan navodi Tages-Anzeiger i prema njemu su poslovnjake trebali potajno prebaciti na jug gdje bi ih preuzeli Tuarezi i zatim prebacili u Niger preko pustinje. Navodno su već bili dogovoreni vodiči (i Tuarezi ne vole Gadafija), ali je taj plan navodno procurio iz alžirskih izvora pa su za njega doznali u Tripoliju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:36