ŽIVOT NA ULICI

SVE VIŠE DJECE U SRBIJI OKREĆE SE KRIMINALU 'Činjenica je da odrastaju u očajnim uvjetima'

Jedan od gradova koji bilježe najveći porast kriminala među onima koji još nisu napustili ni školske klupe je Novi Sad
 Ilustracija

Srbija ima sve više problema s maloljetničkim kriminalom. U tamošnjim zatvorima kaznu zbog krivičnog djela služi više do 200 maloljetnika, a još ih najmanje toliko čeka na presudu, pišu Novosti. Najmanje dvije trećine njih u budućnosti će ponovo napraviti zločin, pokazuje statistika.

Jedan od gradova koji bilježe najveći porast kriminala među onima koji još nisu napustili ni školske klupe je Novi Sad. Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da problem nije u zakonu koji predviđa dovoljno oštre kazne, već u lošoj primjeni i neefikasnosti sustava.

„Podatak da 65 do 70 posto maloljetnika i nakon boravka u popravnom domu ponovo počini kriminalno djelo samo pokazuje da se s njima ne radi dovoljno dobro.Uvode se različiti psihološki programi, ali to očito nije dovoljno. Ranije je sustav imao puno bolje rezultate. No, i socio-ekonomska situacija u društvu to je vrijeme bila stabilnija. Činjenica je da sve više djece odrasta u očajnim uvjetima, s roditeljima koji nemaju ni vremena ni volje ni mogućnosti da ih odgajaju i brinu o njima.“ 64 posto maloljetnih delikvenata dolazi iz raspadnutih obitelji, 40% ih ima roditelje koji su i sami bili povezani s kriminalom. Gotovo polovica ih dolazi ih socijalno ugroženih obitelji. Dvije trećine njih u popravnom domu koriste droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:42