PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Sve veća nezaposlenost u Americi: Počinje nova globalna ekonomska kriza?

Samo 69.000 novih radnih mjesta otvorilo se u SAD-u u svibnju, najmanje u godinu dana, a u isto vrijeme nezaposlenost je još rasla

WASHINGTON - Samo 69.000 novih radnih mjesta otvorilo se u SAD-u u svibnju, najmanje u godinu dana, a u isto vrijeme nezaposlenost je narasla s 8,1 na 8,2 posto, javlja AP.

Dodatno pogoršanje dolazi u vidu revidiranih brojki za porast zaposlenih u ožujku i travnju ove godine, koje su naknadno smanjene za 49.000. Ukupno je od početka recesije u SAD-u izgubljeno više od 5 milijuna radnih mjesta. Broj dugoročno nezaposlenih narastao je na 5,4 milijuna u svibnju i sada čini ukupno 42,8 posto svih nezaposlenih u SAD-u, piše BBC.

- To je strašan broj, rekao je Rick Meckler, direktor investicijske tvrtke Libertyview Capital Management.

- Ne samo da je strašan numerički, već dolazi u vrlo neugodno vrijeme po burze, zbog europske krize. Takav broj podiže zabrinutost oko globalnog usporavanja ekonomije, rekao je Meckler.

I prije ove vijesti europske i američke burze počele su padati zbog znakova slabosti u europskim i kineskim ekonomijama. Uz podatke o nezaposlenosti u eurozoni, koja je dosegla 11 posto u travnju, ekonomske analize također upozoravaju na smanjenje proizvodnih aktivnosti. S druge strane, sličan izvještaj o kineskom gospodarstvu pokazao je da je proizvodnja u najvećim tvornicama, uglavnom u vlasništvu države, dosegla najnižu točku ove godine u svibnju, prvenstveno zbog smanjene potražnje na domaćem tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:04