SUKOB ZBOG NAJSMRTONOSNIJEG OTROVA

SVE NAPETIJI ODNOSI BRITANIJE I RUSIJE ZBOG TROVANJA DVOSTRUKOG ŠPIJUNA Trump ipak stao uz Britance, Putin: 'Ne prijetite, vratit ćemo istom mjerom!'

 
 Profimedia

Nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripal, koji je radio kao dvostruki agent za Veliku Britaniju, i njegova kći Julija pronađeni otrovani na klupi u Salisburyju na jugozapadu Engleske, rusko-britanski odnosi sve su napetiji. Britanija smatra da iza svega stoji Rusija, a u međuvremenu je britanska premijerka Theresa May zaprijetila Vladimiru Putinu da ima rok do utorka u ponoć da objasni kako i zašto je nervni agens Novichok vojne kvalitete kojeg proizvodi Rusija, korišten pri incidentu 4. ožujka, inače će poduzeti oštre korake.

Međutim, iz Kremlja poriču svaku odgovornost za napad te ističu kako neće odgovoriti na ultimatum sve dok im se ne dostave uzorci kemijske supstance s kojim je otrovan Skripal kako bi ga njihovi stručnjaci analizirali.

U seriji tweetova objavljenih na stranicama ruske ambasade u Londonu poručili su kako su postupci Velike Britanije čista provokacija i kako Rusija nije umiješana u incident. Pritom napominju kako je potrebna udružena istraga u ovom slučaju i kako je Moskva na to spremna.

- Bez toga izjave iz Londona nemaju nikakvog smisla. Incident izgleda kao još jedan pokvareni pokušaj britanskih vlasti da diskreditiraju Rusiju. Na svaku prijetnju ćemo odgovoriti jednakom mjerom. Britanska strana mora toga biti svjesna! - istaknuli su i dodali kako je Ambasada danas poslala dopis Ministarstvu vanjskih poslova ponovivši da Rusija nije povezana s incidentom u Salisburyju i podcrtavši gore navedene mjere koje zahtijevaju kako bi pokrenuli zajedničku istragu.

Ranije danas u telefonskom razgovoru predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je Theresi May da je Amerika uz Britaniju te se složio da ruska vlada mora pružiti odgovore. Britanska premijerka poručila je da Engleska mora biti spremna poduzeti 'akcije protiv Rusije'. Dodala je kako će detalji biti poznati u srijedu ako do ponoći ne bude adekvatnog odgovora, piše BBC.

Prije razgovora s Trumpom, May je se čula i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a oboje su izrazili solidarnost s Britanijom.

Ciljani napad ili gubitak kontrole

May je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom 'slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju': riječ je o ciljanom napadu Rusije ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne iznese uvjerljiv odgovor, 'smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije', dodala je premijerka.

Glasnogovornica ruskoga ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju Skripala, kazavši da je to 'cirkuska točka i provokacija'.

- To je cirkuska točka pred britanskim parlamentom - kazala je jučer Zaharova.

- Govor premijerke May pred britanskim zastupnicima nova je politička kampanja i temelji se na provokaciji - dodala je.

U otvorenom upozorenju upućenom vladi premijerke Therese May, Zaharova je kazala i da nitko ne bi smio prijetiti jednoj nuklearnoj sili, misleći pritom na Rusiju.

Komentirala je i špekulacije da bi ruska televizija Russia Today (RT) mogla izgubiti dozvolu za rad u Engleskoj ukoliko se dokaže povezanost Rusije s napadom.

Rat medijima

- Rusija neće dopustiti nijednoj britanskoj medijskoj kući izvještavanje s ruskog teritorija ako Russia Today izgubi dozvolu za rad u Velikoj Britaniji, izjavila je Zaharova usred razmirica nastalih oko trovanja Skripala.

- Nijedan britanski medij neće smjeti raditi u Rusiji ako RT izgubi dozvolu za rad - rekla je Maria Zaharova, prenosi novinska agencija RIA novosti.

Premijerka May je podsjetila da je trovanje sastavni dio ruskog djelovanja i spomenula sukob u Donbasu, ilegalno pripojenje Krima, opetovana kršenja zračnog prostora europskih zemalja, kampanje cyber-špijunaže, kao i 'barbarski napad' na Aleksandra Litvinenka, bivšega ruskog tajnog agenta otrovanog polonijem-210 u Londonu 2006. godine.

Spomenula je sankcije protiv ruskih državljana nakon afere Litvinenko i rekla da je spremna poduzeti veće mjere. Spomenula je nazočnost britanskih postrojbi u Estoniji u sklopu raspoređivanja NATO-a.

Sergej Skripal i njegova kći Julija su još uvijek kritično, ali stabilno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:46